İBB'nin Eyüp'teki Taşınmazı, İlim Yayma Cemiyeti'ne Tahsis Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp'teki taşınmazı İlim Yayma Cemiyeti'ne tahsis etti.

İBB'nin Saraçhane'deki yerleşkesindeki Belediye Meclisi toplantısında, "ortak hizmet protokolü" CHP'lilerin ret oylarına karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

Karara göre, Eyüp ilçesi Silahtarağa Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait olan taşınmaz, orta ve yüksek öğretim öğrencilerinin kalabilecekleri bir yurt haline getirilmesi için İlim Yayma Cemiyeti'ne tahsis edildi.

Açılacak yurtta öğrenci kapasitesinin yüzde onu kadar "dar gelirli, yoksul, muhtaç, kimsesiz ve engelli" öğrenci bedelsiz barındırılacak. Binanın elektrik, su, temizlik, ısınma giderlerini vakıf karşılayacak.

İBB yurt olarak kullanılacak binanın bakım onarım ve tefrişat işlerini gerçekleştirecek.

Meclis'te mülkiyeti İBB'ye ait taşınmazların 5-10 ya da 25 yıllığına vakıf ve derneklere tahsis edilmesi tartışmalara yol açtı.

CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, belediyeye ait binaların vakıf ve derneklerin kullanımına verilmesine parti olarak itiraz ettiklerini söyledi.

İBB'nin taşınmazlarının birilerine verilmediğini, tahsis edildiğini dile getirdiklerini ifade eden Gülsever, "Bunları 25 yıllığına bunlara tahsis ediyoruz. Ekonomik olarak 900 milyon lira değer ifade edilen bir yeri götürüp birilerine verdik. Hiçbir şekilde abartı yoktur. Söylediklerimizin de aynen arkasındayız." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan ise tahsisler üzerinden çok açık bir şekilde algı operasyonu yapıldığını kaydetti.

İBB'nin, 5393 ve 5216 sayılı kanunlara istinaden kamu yararına olan vakıf ve derneklere öğrenciler için yurt amacıyla kullanılmak üzere binalar tahsis edebildiğine dikkati çeken Başalan, "Bu tahsislerin hepsinin süresi 25 yıl değil. Taşınmazların tamamının mülkiyeti İBB'ye aittir. Hiçbir taşınmazın mülkiyeti, vakıf ve derneklere verilmemiştir. Kamu yararı uyarınca süreli tahsis yapılmıştır. Süresi içinde kamu yararı ortadan kalkarsa, tahsis de sona erer ve binalar tekrar İBB'nin kullanımına geçer." diye konuştu.

Kaynak: AA