Çiftçi, Şanlıurfa Bilim Şenliğini Değerlendirdi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, özel bir televizyonun hafta sonu konuğu oldu. Çiftçi, Şanlıurfa’da yapılacak ’TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çiftçi, Şanlıurfa Bilim Şenliğini Değerlendirdi
Özel bir televizyonun Hafta Sonu isimli programda İbrahim Güneş’in sorularını cevaplayan Başkan Çiftçi, gençlere yönelik önemli olarak bir çalışmanın içerisinde olduklarını belirterek, "TÜBİTAK başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Milli Eğitim Müdürlüğü, TÜBİTAK, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının desteklediği, 19-21 Ekim tarihleri arasında TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliğine imza atacağız. Burada projeler yarışacak. Çünkü Şanlıurfa bilim olarak da çok zengin. Bugüne kadar 800 bilim adamı yetiştirmiştir. İlk üniversitenin bulunduğu Harran bir bilim ekolüdür. Geçmişte Şanlıurfa’nın nasıl bilimde zirve yaptığını gösteriyor. Bizde gençlerimizi düşünmeye, projelerle yarışmaya, yarıştırırken eğlendirmeye yöneltmek istiyoruz. 80 bin metrekarelik bir platformda 65 atölye kurulacak. Burada 81 ilden kabul gören 500 proje sergilenecek. Şanlıurfa Türkiye’nin en genç şehridir. 670 bin öğrencimiz var. Yaş ortalaması 19.5’dir. Dinamik bir şehir. Gençlerimizi bilim adamlarıyla buluşturuyoruz. Gençlerimize icat çıkarmalarını öneriyoruz. Atalarımız bir çok icat çıkarmıştır. Bizde küllerimizden yeniden doğacağız. 19-21 Ekim tarihlerinde müzikle, eğlenceyle, icatlarla gençlerimiz buluşturuyoruz" diyerek bilim şenliğine vatandaşı davet etti.

"İsot festivaline büyük ilgi oldu"

07- 08 Ekim tarihlerinde yapılan URFES İsot Festivali ile ilgili hem kentte hemde bölgede geniş katılım olduğu ve yankı uyandırdığını belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Büyük bir ilgi oldu. İsot Urfa ile anılıyor. Bu festivalde müziğin, mutfağın, kültürün bir araya geldiği fevkalade bir organizasyon oldu. Şanlıurfa canlı bir hafta geçirdi. İçerisinde yarışmalar, gösteriler, fotoğraf sergileri oldu. İsot yapımıyla ilgi serüven gösterildi. İsottan yapılan yemekler sergilendi. Konserler, sıra geceleri, coşku yaşandı. Şanlıurfa 12 bin yıllık tarihi ile mutfağa yansıyan çok özel lezzetler var. Bunlar da sergilendi" dedi.

Şanlıurfa Açık Hava Müzesi

Turizm ve kültüre yatırımlar yaptıklarını belirten Başkan Çiftçi, "Tarihi bir şehir. Tarihi sokaklarımız var. Sokakları restore ediyoruz. Tarihi çarşılarımızı daha fonksiyonel hale getiriyoruz. Restorasyonunu yapıyoruz. Hanlar, hamamlar, mağaralar, nekropol alanları, kaleler, tarihi camiler, kümbetler, kervansarayları restore ederek tarihi yeniden canlandırıyoruz. Bu kültürel ve arkeolojik varlıkları korumaya çalışıyoruz. Mirası gün yüzüne çıkarıyoruz. Şanlıurfa adeta açık hava müzesi gibi. Göbeklitepe, Harran, Hz. İbrahim, Hz. Eyyüp makamları, Şuayip şehri ile zengin bir şehirdir" dedi.

Mağaralarda tarih sergileniyor

Nekropol alanı olarak ilan edilen Kızılkoyun Mağaralarını turizme kazandırmak için çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çeken Başkan Çiftçi, "470 evin kamulaştırılması gerekleşti. 61 mağarayı restore ettik. Mağaralarda çıkan 100. ve 200. yıllara ait eserleri mağara içerisinde sergilemeye başladık. 70 bin metrekarelik alanda çalışmalarımız bitmek üzerdir. Benzeri çalışma kale eteğinde yapılıyor. 71 mağara kale eteğinde ortaya çıktı. mağaralarda mozaikler ve motifler o dönemin kültürünü yansıtıyor" diye ifade etti.

"Zenginliği görmek için Şanlıurfa’ya gelin”

Farklı toplumsal özelikleri ve farklı bir coğrafyayı merak eden herkesi Şanlıurfa’ya davet eden Başkan Çiftçi, "12 bin yıllık şehre gelin diyorum. Ulaşım araçlarıyla kolay erişilen bir kent. Farklı bir hafta sonu yaşamak isteyenlerin adresi Şanlıurfa’dır. Tabiat güzellikleri, inanç merkezleriyle apayrı bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Fırat sahilleri, Halfeti’nin güzellikleri, Siverek Takoran Vadisi, Karacadağ etekleri, Viranşehir Eyyüpnebi beldesi, Harran yapıları, şehir merkezinin tamamında bir çok kültürün olduğu ve bir çok güzelliklere yolculuk yapıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA