Ceza Hukuku Uygulamaları Semineri

Kayseri Barosu tarafından ceza hukuku uygulamaları kapsamında seminer düzenlendi.

Kadir Has Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ersan Şen kanunların evrensel ilke ve esaslara göre hazırlandığını söyledi.

Kanunların kağıt üzerinde kaldığında bir anlamı olmayacağını ifade eden Şen, şunları kaydetti:

"Güncel ceza hukuku uygulamaları çerçevesinde bilinmesi gereken en önemli konu, hukukun evrensel ilke ve esaslarıdır. Bunların toplam bilinen sayısı şu anda benim hesabıma göre 26'dır. Bu 26 evrensel ilke ve esas çerçevesinde yazılı hukuk sistemini izleyen bizlerin kanunları icat etmemiz, kanunları hazırlamamız, düzenlememiz, ilan etmemiz ve hatta daha da önemli olarak uygulamamız gerekir."

Hukukun 26 evrensel ilke ve esasının en önemlisi ve tepede olanının hukuk devleti olduğunu belirten Şen, "Hukuk devleti demek, kanunların olması, düzenlenmesi, bir devletin denetime açık olması ancak devletin ve devleti temsil edenlerin öncelikle o kanunlara uymasıdır. Yani kanunların kişiye, duruma ve olaya göre, uygulanıp uygulanmaması bir hukuk devletinin gerçekten var olduğunu bütün kurum ve kuruluşlarıyla ayakta olduğunu bize göstermez." diye konuştu.

Kaynak: AA