Baro Başkanı Er Açıklaması 'Kadın Çiftçilere Pozitif Ayrımcılığı Destekliyoruz'

İçel Barosu Başkanı Ali Er, Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 50’sinin tarım sektöründe yer aldığına dikkat çekerek, “Tarımsal üretim teşviklerinden kadınlara karşı pozitif ayrımcılık yapılması konusunda yapılacak uygulamaları desteklemeliyiz” dedi.

Baro Başkanı Er Açıklaması 'Kadın Çiftçilere Pozitif Ayrımcılığı Destekliyoruz'
Baro Başkanı Er, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen “15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, tüm kadın çiftçilerin gününü kutladı. Mesajında, tarımsal faaliyetlerde kadın çiftçilerin çok büyük rol üstlenen kahramanlar olduğunu vurgulayan Er, “Ülkemizde çalışan kadınlarımızın yaklaşık yüzde 50’si tarım sektöründe çalışıyor. Tarım sektöründeki işgücü büyük oranda kadınlarımızın sırtındadır. Kadınlarımız yeri geldiğinde tarlada çift sürmekte, tohum ekmekte, yeri geldiğinde ürününü hasat etmekte, aynı zamanda annelik gibi kutsal görevi de yürütmektedir. Tarladan soframıza gelen alın terinin, yeterince karşılığını alamayan ve sosyal güvenceleri olmadan çalışan fedakar çiftçi kadınlarımız var. Tarım, ülkemiz için ne kadar önemli ise kadın çiftçilerimiz de bu sektör için o kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.

Atatürk’ün, “Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkanlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız” sözünü hatırlatan Er, Türkiye’de 27 Haziran 2012 tarihli genelgeyle 6270 sayılı kanunla getirilen düzenleme ile kadın çiftçilere bir nebze sosyal güvence oluşturulduğuna işaret etti. Er, “Tarımsal üretimde kadınların eğitiminin sağlanması, tarımsal üretim teşviklerinden kadınlara karşı pozitif ayrımcılık yapılması konusunda yapılacak uygulamaları desteklemeliyiz” dedi.

Mevsimlik tarım işçiliğinin Türkiye’de önemli bir sorun olduğunu da belirten Er, şunları kaydetti: “Mevsimlik işçi olarak çalışan kadınlarımızın zor koşullarda çalışması, aynı zamanda aileleriyle birlikte yaşamalarını sürdürmek zorunda kalması ülkemiz için üzücü bir tablodur. Ülkemizin bel kemiği olan fedakar kadın çiftçilerimizin sosyal ve ekonomik sorunlarının en kısa zaman çözülmesini diliyor, ülkemizde tarımın gelişmesinde büyük emeği olan tüm kadın çiftçilerimizin, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutluyorum.”
Kaynak: İHA