Türk resminin ustaları Antalya Kültür Sanat'ta

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından kente kazandırılan Antalya Kültür Sanat’ın yeni sergisi "Elinde Işık Parçaları-Türk Resminin Paris Macerası" sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Serginin ilk ziyaretçileri Antalya’daki basın mensupları oldu.

Türk resminin ustaları Antalya Kültür Sanat'ta
Türk resminin ustaları Antalya Kültür Sanat'ta
Haldun Dostoğlu küratörlüğünde ve Pera Müzesi koordinatörlüğünde 8 ayrı özel koleksiyondan derlenerek hazırlanan sergide; Türk resim tarihinin ünlü isimleri Fikret Mualla, Abidin Dino, Avni Arbaş, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Selim Turan, Albert Bitran, Hakkı Anlı'nın toplam 54 eseri yer alıyor. Eserlerin pek çoğu Antalya'da ilk defa sergileniyor.

ATSO Kültür Sanat Vakfı Başkanı Davut Çetin, Antalya tarihinin en önemli resim sergilerinden, en önemli sanat olaylarından birisinin başladığını belirterek Türk resim tarihinin ünlü isimlerinin eserlerinin ilk kez Antalyalı sanatseverlerle buluşacağını söyledi.

Fikret Mualla, Abidin Dino, Avni Arbaş, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Selim Turan, Albert Bitran, Hakkı Anlı'nın toplam 54 eserinin sergilendiğini hatırlatan Çetin, bu isimlerin her birinin başlı başına bir dev olduğunu, dolayısıyla bu serginin Türk resminin devlerinin sergisi olduğunu, Türk resim tarihinin, özellikle Cumhuriyet dönemi resim tarihinin önemli bir dönemine ışık tutacağını kaydetti.

'Serginin Antalya'ya gelmesine katkı yapmış olduğumuz için çok mutluyum'

Türk resim sanatının Osmanlı Devleti döneminden itibaren devlet tarafından desteklenerek bugünlere geldiğini hatırlatan Çetin, 1870'lerde Sanayi Nefise Mektebi öğrencilerinin yurt dışına gönderildiğini ve orada resim öğrenimi aldıklarını belirterek Cumhuriyetin ilk döneminde yine genç yetenekli ressamlar gönderildiğini, bu ressamların ülkeye döndüklerinde Anadolu'nun her köşesinde görevler aldıklarını söyledi.

ATSO Başkanı Davut Çetin Çetin 'Halkevlerinde sanatı geliştiren çalışmalar yapmışlardır. Bu sergi daha çok 1950'li yılların ve sonrasının büyük ressamlarının sergisidir, bununla birlikte o tarihi birikimin de önemli bir yansımasıdır. Böyle bir serginin Antalya'ya gelmesine katkı yapmış olduğumuz için gerçekten çok mutluyum. Bu sergi Antalya Kültür Sanat'ın ve Odamızın tarihinde onurlu bir sayfa olarak yer alacaktır. Burada bu sergi vesilesiyle bir kez daha Sayın Suna ve İnan Kıraç nezdinde tüm Pera Ailesi'ne teşekkür ediyorum. Kendileri Antalya Kültür Sanat fikrinin ortaya çıktığı ilk günden bugüne hep yanımızdalar. Küratörümüz Sayın Haldun Dostoğlu'na emekleri ve Antalya'ya katkıları için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu serginin gerçekleşmesinde büyük emek sarf etmiştir. Ayrıca özel koleksiyonlarının Antalya Kültür Sanat'ta sergilenmesine izin veren Galeri Nev'e, Kemal Servi'ye, Tamer Alkan'a, Öner Kocabeyoğlu'na, Ceyda-Ünal Göğüş ailesine, Mustafa Taviloğlu'na, Banu-Oktay Kırış ailesine, Cüneyt Genç'e de çok teşekkür ediyorum' dedi

İki yılda 40 bin sanatsever

Antalya Kültür Sanat'ın sergilerini 2 yılı aşkın sürede 40 bine yakın ziyaretçinin gezdiğini belirten Davut Çetin, '2015 yılında ziyaretçi sayımız 11 binlerden, 2016'da 18 bine çıkmıştır. Bu sergiyle birlikte büyük bir sayıya ulaşacağımıza inanıyorum. Çünkü bu sergi aynı zamanda büyük bir eğitim fırsatıdır, Türk resim tarihini anlama fırsatıdır. Bu nedenle bütün Antalya halkına, özellikle ailelere ve öğretmenlerimize seslenmek istiyorum. Bu büyük fırsattan herkes yararlanmalıdır, çünkü gerçekten Antalya'da böyle bir sergi kaçırılmaz bir fırsat ve şanstır' diye konuştu.

4 Mart 2018 tarihine kadar ziyarete açık olacak sergi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 11.00-19.00, Perşembe günleri ise 11.00-21.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Sergi hakkında

Paris'in, II. Dünya Savaşı'nın ardından tekrar Avrupa'nın sanat ve kültür merkezi haline gelmesiyle birlikte edebiyattan görsel sanatlara kadar pek çok alanda tanınmış isim Paris'e gelmiş; bu çok uluslu, özgür ve entelektüel tartışma ortamı yeni akımlar yeşermesine yol açmıştı. Bu rüzgarla Paris'e giden bir grup Türk sanatçı da bu özgürlükçü atmosferi soludu, dostluklar kurdu ve bu sanat ikliminde, Doğulu birikimlerini Batı tecrübesiyle harmanlayarak çalıştı. Elinde Işık Parçaları–Türk Resminin Paris Macerası, bu sanatçılardan 8'inin resim serüvenini gözler önüne sererken bir yandan da zamanda Türk resminin figüratif ve soyut çalışmış en önemli sanatçılarını Antalya ile buluşturuyor.
Kaynak: İHA