Suriyeli Sığınmacılara Girişimcilik Eğitimi

İMECE Programı kapsamında, Hatay'da 63 Suriyeliye girişimcilik eğitimi verildi Habitat Derneği Başkan Yardımcısı Hasırcı: 'Hedefimiz, Suriyelilerin Türklerle birlikte işletmeler ortaya koyması ve ekonomiye katkı sağlamasıdır'.

Habitat Derneğinin Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile birlikte hayata geçirdiği İMECE Programı kapsamında Hatay'daki 63 Suriyeli sığınmacıya girişimcilik eğitimi verildi.

Habitat Derneği Başkan Yardımcısı Kazım Hasırcı, bir otelde düzenlenen "İş Fikri Oluşturma" eğitimi öncesi AA muhabirine, eğitimleri Suriyelilerin yoğun yaşadığı 14 ilde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hatay'ın yerel eğitimlerde 8. durak olduğunu belirten Hasırcı, şöyle konuştu:

"Proje, geçtiğimiz yıl ekim ayında başladı. Amacımız Suriyelilerin aslında sadece yardımlardan yararlanan değil, aynı zamanda kendi ayaklarının üzerinde duran vatandaşlar haline gelmesi. Bilindiği gibi Türkiye'de çok fazla Suriyeli yaşıyor. 2016 yılının ocak ayında Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Suriyelilere çalışma izni verdi. Bizim projemiz de hemen çalışma izni sürecinin sonrasında başlıyor. Hedefimiz, Suriyelilerin Türklerle birlikte işletmeler ortaya koyması ve ekonomiye katkı sağlamasıdır."

Eğitime katılan Suriyelilerin, çeşitli projeler sunduklarını aktaran Hasırcı, kimya sektöründen gıda ve teknolojiye kadar her alanda çeşitli iş fikirleriyle karşılaştıklarını anlattı.

Temel amaçlarından birinin de işletmenin nasıl kurulacağı konusunda Suriyelilere yardım etmek olduğunu dile getiren Hasırcı, "Bir sonraki aşamamız, burada oluşan fikirleri biraz daha iş planına dönüştürerek en sonunda bir şirketleşmenin oluşmasıdır." diye konuştu.

Bu yılın sonunda 14 şehirde 5 binin üzerinde Suriyeli katılımcıya ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Hasırcı, 80 yeni işletmenin kurulmasını ve 100 kadar da işletmeye hibe desteği sağlamayı istediklerini söyledi.

- Katılımcılar projeden memnun

Katılımcılardan Suriyeli Esamil Bereket, 5 yıldır Türkiye'de olduğunu ve buradaki bir şirkette müdürlük yaptığını söyledi. Bereket, "Hayatımızı idame ettirmek için buradan aldığımız bilgileri uygulamaya geçireceğiz. Aynı zamanda maliye açısından ve resmi olarak nasıl iş başvurusunda bulunacağımızı öğreniyoruz. Burada öğrendiklerimizi dışardaki insanlara da öğretmek istiyoruz" diye konuştu.

Bir diğer katılımcı İmen Şeyva ise ülkesinde ziraat mühendisi olarak çalıştığını ve savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kaldığını belirtti.

Türkiye'de iş yeri açmak istiğini anlatan Şeyva, bunun için gerekli prosedürü öğrenmeye çalıştığını söyledi.

Eğitimler, iki gün sürecek.
Kaynak: AA