Muğla'da 'Marmaris Çam Balı' Şenliği

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, "Marmaris Çam Balı Şenliği" düzenlendi.

Orhaniye Mahallesi'ndeki Bal Evi'nde düzenlenen şenlikte, Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği üyeleri "Ballı Yemekler" atölye çalışması gerçekleştirdi.

Salata ve patlıcan gibi çeşitli ürünlerden, ballı yemekler davetlilere sunuldu.

Bal Evi bahçesinde açılan stantlarda, arıcılık ve arı ürünlerinin tanıtımı, yöreye özgü doğal yiyecek çeşitleri, söyleşi ve atölyelerde bilgilendirme, arı temalı çocuk eğlenceleri, halk oyunları, müzik dinletileri yapıldı.

Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, açılışta yaptığı konuşmada, arıcılık ve turizm açısından şenliğin önemli olacağını söyledi.

Turizm için alışıla gelen deniz, kum, güneş yerine yöresel ürünlerin ön plana çıkartılarak turizme katkı sunmak gerektiğini vurgulayan Yüksel, "Bu şenliğimiz, turizmin çeşitlenmesine ve geliştirilmesine katkı sunacaktır. Arı ürünleri üzerinde yapılan çalışmalara da katkı sunacak olan bu şenliğimiz bölgesel özelliklerimizi koruyup geliştirmemize katkısı olacaktır." dedi.

- "Muğla arı ırkını korumalıyız"

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da arıların bal ürettiği alanları koruyup geleceğe aktarılması gerektiğini belirterek, arıların yaşam alanlarına sahip çıkmak gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, "Arıcılarımız Türkiye'nin bir ucuna gidiyor oradakiler de buraya geliyor. Böylelikle arı ırkları bozuluyor. Arı ırklarının birbirlerinden etkilenmemesi için tedbir alınmalı." ifadesini kullandı.

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal ise Marmaris'in dünyanın çam balının başkenti olduğunu vurguladı.

Osmanlı ve İngiltere arşivlerinde Marmaris'in yüzyıllar önce de çam balı ürettikleri bilgisine ulaştıklarını aktaran Baysal, "1800'lü yıllarda İngiliz Kraliyet ailesi fertlerinin Marmaris'i ziyaretlerinde geçim kaynağını arıcılık olarak belirttikleri arşivlerde mevcut. Dünyadaki üretilen çam balının yüzde 90'ı Muğla'da üretilmekte." dedi.

Festival kapsamında, gezgin, müzisyen Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars ekibi performanslarını sergiledi.

Şenlik, yarın düzenlenecek etkinliklerin ardından sona erecek.

Kaynak: AA