Mersin'in UNESCO Listesindeki Eserleri 'Fotopentür Tekniğiyle' Canlandı

İçel'de bir ressam kentte bin yıllık geçmişe sahip olup, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi ve turistik bölgeleri, 'fotopentür tekniği' ile tuvale yansıdı Ressam Meriç : 'Sergide, Korykos, Adamkayalar, Uzuncaburç, Kızkalesi, Kanlıdivane gibi bir kısmı UNESCO'nun miras listesine girmiş yerler mevcut. Fotopentür tekniğiyle bu tarihi ören yerleri hatırlatmayı uygun gördüm'

İçel'in UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi eserleri, ressam Mehmet Ali Meriç'in, "fotopentür tekniğiyle" tuvalde yeniden can buldu.

İçel'de yaşayan 71 yaşındaki ressam Mehmet Ali Meriç, bir kısmı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kentin tarihi ve turistik ören yerlerini tuvale yansıttı.

İçel Sanat Kulübü tarafından bu yıl 22'ncisi düzenlenen İçel Arkeoloji Günleri'nde 68. kişisel sergisini açan Meriç, fotopentür tekniğiyle oluşturduğu eserleriyle, sanatseverleri binlerce yıllık tarihi yolculuğa çıkardı.

Kentin tarihi miraslarının yer aldığı sergide, 27 eser yer aldı. Sanatseverler sergide eserleri fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirken, fotoğrafa boyayla müdahale edilerek eseri resimleştirme tekniği olan fotopentür tekniğini yakından inceledi.

Ressam Meriç, AA muhabirine, "22. İçel Arkeoloji Günleri" kapsamında 3'üncüsünü açtığı fotopentür sergisinde, İçel'in UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi ve turistik merkezlerin yer aldığını ifade etti.

Fotopentür tekniğinin, fotoğrafın üzerinde boyayla yapılan ufak dokunuşlar sonucu ortaya çıktığını anımsatan Meriç, "Fotopentür tekniği, fotoğrafa müdahale ederek onu resimleştirme tekniğidir. Buna figür ilave edebilirsiniz. Kolaj yapabilirsiniz. Benim yaptığım gibi sadece boyayla da müdahale edebilirsiniz. Özellikle belgesel niteliğindeki çalışmalarda çok kullanışlı bir teknik." dedi.

Meriç, serginin İçel'in tarihi dokusunu yansıtan çalışmalardan oluştuğunu belirterek şöyle konuştu :

"Eserlerim, İçel'in mirası olan tarihi ören yerlerinin konu edilerek yapılmış olan fotopentürler. Sergide, Korykos, Adamkayalar, Uzuncaburç, Kızkalesi, Kanlıdivane gibi herkesin malumu bir kısmı UNESCO'nun miras listesine girmiş yerler mevcut. Fotopentür tekniğiyle tarihi ören yerleri hatırlatmayı uygun gördüm. Bize geçmişten miras olarak kaldı. Sadece bizim değil, bütün insanlığın sahip çıkması gereken değerler bunlar. Bundan sonra Soli Pompeiopolis Antik Kenti ile ilgili fotopentür çalışmam olacak."

"Kızkalesi" ve "Adam Kayalar" gibi dünyaca ünlü yerlerin konu olduğu sergide, tuvale yansıyan "Korykos Antik Kenti"nin yanı sıra, "Alahan Manastırı", "Mamure Kalesi" gibi tarihi ve turistik merkezler UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.
Kaynak: AA