'Meclis, 15 Temmuz'un Yaralarını Sardı'

TBMM Genel Sekreteri Kumbuzoğlu, TBMM Başkanlık Divanı Toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Meclis Yerleşkesi'nde yapılan işlerle ilgili sunum yaptı Buna göre; Ana Bina'nın çatı tadilatı yapıldı, Başbakanlık Makamı ile iktidar ve muhalefet kulisleri yenilendi Tören Salonu'nun üstündeki katın tadilatı yapıldı; buradaki toplantı salonu yenilenerek, üst düzey yabancı heyetlerin, yabancı cumhurbaşkanı ve meclis başkanlarının ağırlanabileceği mekan haline getirildi Kapsamlı tadilat gören sığınaklarda; revir, televizyon, toplantı odaları, mescit, mutfak, su deposu, soğuk hava depoları, anons sistemi, acil durum odası (gaz maskeleri, oksijen tüpleri) yapıldı.

COŞKUN ERGÜL - FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde, bahçesine ve Ana Bina'ya atılan bombalarla büyük zarar gören Meclis yaralarını sardı.

TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, TBMM Başkanlık Divanı Toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başta Ana Bina olmak üzere Meclis Yerleşkesi'nde yapılan işlerle ilgili sunum yaptı.

Kumbuzoğlu'nun sunumuna göre, 15 Temmuz gecesi ikinci bombanın atıldığı, Başbakanlık Makamı'nın bulunduğu katın da zarar gördüğü Şeref Holü'nün tavan ve duvar tadilatı yapıldı.

Bölgenin etrafı spider cam ile kapatılıp mevcut durum muhafaza edilerek ziyaretçilerin görebileceği hale getirildi. Koridor zeminlerinde bulunan paledyenlerin (özel kesimli taş) tadilatları gerçekleştirildi. Bölgenin zarar gören duvarlarının onarımı yapıldı ve güçlendirildi, duvarlarda zarar gören mermerler yenilendi.

Çek Cumhuriyeti ile yapılan protokol kapsamında, Şeref Holü'ndeki avizelerin bir kısmı restore edildi, bir kısmı da aslına uygun olarak değiştirildi; zarar gören alüminyum doğramalar yenilendi.

Traverten duvarların kumlama yöntemiyle temizliği yapıldı, zarar gören tavan süslemeleri tamir edildi. Şeref Holü girişindeki merdiven korkulukların tadilatı ile Şeref Holüneaçılan kapı ve sövelerintadilatları yapıldı.

F Blok Tören Salonu'na geçiş köprüsündeki alüminyum doğramalar aslına uygun olarak değiştirildi.

Bombalardan büyük zarar gören Meclis Ana Binası'nın çatı tadilatı da gerçekleştirildi. Bombanın etkisiyle çatının zarar gören kısımlarına güçlendirme ve bakır imalatları yapıldı.

- Kulisler daha konforlu hale getirildi

TBMM Genel Sekreteri Kumbuzoğlu, sunumunda, iktidar ve muhalefet kulislerindeki düzenleme ve tadilatlar hakkında da bilgi verdi.

İktidar kulisinde yetersiz olan havalandırma ve aydınlatmalar ile yıpranmış olan mobilyalar yenilenerek kulisler daha konforlu hale getirildi, duvarlar ve kolonlarda zarar gören mermerler yenilendi.

Muhalefet kulisinde duvarlara orijinal yağlı boya tablolar yerleştirildi, halılar yenilendi, televizyon ebatları büyütüldü, çay ocakları elden geçirildi, zarar gören korkuluklar yenisiyle değiştirildi.

Bombalamadan büyük zarar gören Başbakanlık Makamı'nda tefrişler tamamen yenilendi; patlamadan sonra kullanılamayacak hale gelen Başbakanlık Makamının tavan, duvar ve döşeme tadilatları yapıldı.

Ana Bina'da yapılan tadilat ve yenilemeler kapsamında, Tören Salonu'nun üstündeki katın da tadilatı yapıldı. Buradaki Komisyon Toplantı Salonu yenilenerek, üst düzey yabancı heyetlerin, yabancı cumhurbaşkanı ve meclis başkanlarının ağırlanabileceği bir mekan haline getirildi.

- Sığınak kapsamlı tadilattan geçirildi

Genel Sekreter Kumbuzoğlu, 15 Temmuz gecesi "milli iradeye" sahip çıkmak için Meclis'e gelen milletvekillerinin, bombalamaların ardından Genel Kurul'dan sonra çalışmalarını sürdürdüğü ve birçok eksikliğin görüldüğü sığınaklardaki kapsamlı tadilatlar hakkında da bilgi verdi.

Buna göre; 2 olan tuvalet sayısı 6 erkek, 6 kadın olmak üzere 12 adede çıkarıldı, tüm zeminler epoksi kaplandı, duvarlar boyandı, tavandaki tesisat kabloları düzenlendi. TBMM Başkanlık Divanı için Toplantı Salonu düzenlendi.

Sığınaklarda; revir, televizyon, internet, toplantı odaları, mescit, mutfak, su deposu, soğuk hava depoları, jeneratör, acil iletişim ve haberleşme sistemi, kesintisiz güç kaynağı, anons sistemi, duş yerleri, acil durum odası (gaz maskeleri, oksijen tüpleri) yapıldı.

Kulis bahçelerinde daha önce kullanılan ve patlamadan zarar gören sigara içme kabinleri kaldırıldı.Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerine sahip, her biri 140 metrekarelik sigara içilen ve içilmeyen alanlar ile çay ocağı bulunan iki adet kış bahçesi yapıldı, tefrişleri ve bahçe mobilyaları yenilendi.

Ana Bina'da iktidar kulisinin altındaki bodrum kata, 340 kişilik erkek mescidi ve 33 kişilik kadın mescidi ile abdesthane oluşturuldu.

- Meclis Başkanının makam odası yenilendi

TBMM Genel Sekreteri Kumbuzoğlu, Meclis Başkanlık Divan Toplantı Salonu'ndaki yenilenme çalışmalarını da anlattı.

Salona bitişik olan oda, aradaki bölme duvar kaldırılıp salona katılarak, alan 75 metrekareden 100 metrekareye çıkarıldı. (12,9m x 5,8m den; 17.24m x 5,8m ye genişletildi).

En son oda; ses kaydı, simultane tercüme odası ve gerektiğinde stenografların oturabileceği bir alan haline getirildi. Eskiyen mobilyalar, avizeler, perdeler yenilendi, ses ve görüntü sistemi yenilenerek günümüz koşullarına uygun hale getirildi, iletişim ofisi olarak kullanılan mekan, yeniden dekore edilerek divan arka toplantı odasına dönüştürüldü, tavana kalemişi süsleme yapıldı.

Mehmet Ali Kumbuzoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Makam Odasının da yenilendiğini kaydetti.

Makam Odası'ndaki yıpranan mobilyalar, halı ve perdeler yenilendi, tavana kalem işi süslemeler yapıldı, avizeler yenilendi.
Kaynak: AA