Kadirli Manda Yetiştiriciliğinin Merkezi Olmaya Aday

Sıcak iklime dayanıklılığı nedeniyle Çukurova bölgesinde büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin daha çok tercih ettiği manda, Kadirli'nin önemli gelir kaynaklarından birisi haline geldi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sağlam: '5 yıl önce yaklaşık 150 civarında olan manda sayısı, bugün il genelinde 637 tane oldu. Bunun da 372 tanesi Kadirli ilçemizde yetiştirilmektedir

Sıcak ilkime dayanıklılığı nedeniyle Çukurova bölgesinde büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin daha çok tercih ettiği manda, Kadirli'nin önemli gelir kaynaklarından birisi haline geldi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, mandacılığın gelişme gösterdiği Kümbet köyünde üreticileri ziyaret etti. Sıcak iklimi nedeniyle Çukurova'da büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde mandanın tercih edildiğini dile getiren Sağlam, "Osmaniye'de mandaya yöneliş var. 5 yıl önce yaklaşık 150 civarında olan manda sayısı, bugün il genelinde 637 tane oldu. Bunun da 372 tanesi Kadirli ilçemizde yetiştirilmektedir. 2016 yıl içerisinde vermiş oluğumuz desteklerde hem anaç mandaya hem malak toplam destekli 48 çiftçimize toplam 73 bin 150 bin lira destek verdik. 2017 yılı içerisinde ise anaç mandalara 250 lira, malaklara da (yavrularına) 150 lira destek verildi. Yavrulayan bir hayvan başına her yıl için 400 lira veriliyor. Bunun yanında kırsal kalkınma yatırımlarında manda damızlık manda üretim merkezlerine de yüzde 50 hibe desteği veriyoruz" diye konuştu.

Kadirli Kaymakamı Tamer Orhan ise devlet olarak mandacılığı teşvik etmek için destek verdiklerini belirterek, meraların ıslah edilmesiyle manda yetiştiriciliğinin köylülere önemli gelir getirdiğini bildirdi.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu da yörenin manda yetiştiriciliğine elverişli olduğunu, hükümet olarak her zaman destek vereceklerini kaydetti.

Üreticilerden Selçuk Öcalan, köyün geçim kaynağının mandacılık olduğunu, 10 yıl önce 3 olan manda sayısının 20'ye ulaştığını anlatarak, mandaların diğer büyükbaş hayvanlara göre sıcak havadan fazla etkilenmediğini söyledi.

Ülkü Ortak ise zahmetli olmasına rağmen manda sütünün inek sütüne göre daha fazla getirisinin bulunduğunu ve günde bir mandadan 5 ile 10 kilogram arasında süt aldığını aktardı.

Kaynak: AA