Ebru Sanatı, Varşova Kraliyet Sarayı'nda

Varşova Kraliyet Sarayı, Türk sanatlarından olan ebru sanatına ev sahipliği yaptı.

Ebru Sanatı, Varşova Kraliyet Sarayı'nda
Varşova Kraliyet Sarayı, Türk sanatlarından olan ebru sanatına ev sahipliği yaptı. Varşova Büyükelçiliği Kültür ve Enformasyon Müşavirliği tarafından organize edilen ”Ebru’nun Gizemi: Suda Boyama Sanatı” isimli etkinlikte Türkoloji bölümü mezunu Anna Amil bir sunum gerçekleştirdi.

7 yıldır Ebru sanatıyla ilgilenen Amil sunumunda ebru sanatının tarihçesi, yapılış tekniği, püf noktaları, geçmişten günümüze ebru ustalarına değindi. Amil, etkinlik kapsamında canlı performans da sergiledi. Polonyalıların yoğun katılım gösterdiği bir saati aşkın süren sunumun ardından Büyükelçilik Kültür ve Enformasyon Bürosu’nun Facebook sayfasında düzenlediği yarışmayı kazanan talihliler için de atölye çalışması gerçekleştirildi.

Yine Amil’in yönettiği atölye çalışması Polonyalılara hünerlerini konuşturma fırsatı sundu. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte katılımcılardan bazıları hayatlarında ilk kez ebru yaparken, bazıları ise suya resim yapılıyor olmasını ilk kez duyduklarını ifade etti.

Katılımcılardan ebru sanatına hayran kaldığını belirten Iwona Jankowska, ”Suda boyama sanatı diye bir şeyi daha önce hiç duymamıştım, nasıl bir şey olduğunu çok merak ettim ve sırf bunu görmek için geldim. İyi ki gelmişim çok memnun kaldım. Bu benim ilk resmim, insanı çok cezbeden bir boyama tekniği” şeklinde konuştu.

Jankowska koşulların elvermesi durumunda ebru eğitimini sürdürmek istediğini de sözlerine ekledi.

Bir diğer katılımcı Katarzyna Waszkiewicz de ilk kez denediği ebruyu şu sözlerle anlattı: ”Suda yapmakta olduğunuz şey aslında çok da öngörülebilir bir şey değil. Yapmak istediğimiz resmin sonuçta nasıl bir şey olacağından emin değiliz. Mesela sizin kafanızda bir resim var, onu yapmaya koyuluyorsunuz, ancak sonunda bir bakıyorsunuz ki ebruya başlarken düşündüğümüz, tasarladığımızla ortaya çıkan eser aynı değil, hatta bazen bambaşka bir şey çıkıyor ortaya. Bu çok eğlenceli bir şey”. Ebruyu eğlenceli olmasının yanı sıra biraz da karmaşık bulduğunu belirten Waszkiewicz de ebru kursuna yazılmak istediğini ifade etti.

Kaynak: İHA