DİKA Şırnak Paydaş Çalıştayı Düzenledi

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Şırnak’ta, 2018 Yılı Mali Destek Programları Hazırlıkları Paydaş Çalıştayı düzenledi.

DİKA Şırnak Paydaş Çalıştayı Düzenledi
DİKA Şırnak ili paydaş çalıştayına DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Şırnak’ta bir otelde düzenlenen çalıştay öncesi konuşan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ajansın özellikle FETÖ’den önce çok aktif bir destek programı verdiğini, sonradan haklı olarak özellikle hükümetin ve bakanlığın bu konuda ciddi bir temizleme hareketine giderek bütün çalışmaları askıya aldıklarını söyledi.

Altındağ, “Durum normalleşince de yine çağrılara çıkmamızı uygun gördü, ne zaman uygun gördü gecen hafta bizi İzmir’e çağırdılar tüm ajans genel sekreterlerini Türkiye’deki 26 ajans genel sekreterini, tabi bizden görüşler istediler. Biz görüşlerimizi söyledik, özellikle bölgemizde devletimiz ve hükümetimiz son zamanlarda gerçekten çok güzel şeyler yapıyor, alt ve üst yapıda ama bizimde bölgemizin çok ciddi sorunları var. Ajans olarak sosyal bütünleşmeyi sağlayan projelerin bu bölgede daha uygun olduğunu söyledik, bu konuda iki tane programımız olacak bir tanesi tarımsal alanın güçlendirilmesi, diğeri de sosyal dokunuşlar dediğimiz ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ mantığı ile kurumsal kapasitenin artırılması ve genişletilmesi, iletişiminin sağlanması, maddeye bağlanması, dezavantajlı grupların bu seviyeye düşürtülmesi gibi onlarca proje tekliflerini açıklayacağız. Tabi süremizin kısa olması, 2018’e yakın olması, 2 aylık sürenin kalması bizim için dezavantaj ama en azından 2017’deki bütçeyi kaybetmemek adına ivedi olarak sizin görüşlerinizi almak istedik. Biz burada beraber sorunları çözmeye çalışacağız, çünkü bizim için bu bölgede 6 ay önceki sorunlar ile şimdiki sorunlar çok farklı. 6 ay önce güvenlik sorunu konuşulurken şimdi bölgenin farkındalığını çeşitliliğini konuşmaya başladık. İnsan kaynaklarında temel hadise iletişimdir. Eğer iletişimi çözersek her şey mümkün olacaktır. Bu bölgenin yer altı zenginlikleri, insan kaynakları hiçbir yerde yok. Çok farklı bir bölgede yaşıyoruz her yönüyle zengin ama bir türlü kendimizi ifade edemiyoruz. Kırsal kalkınma ve bölgesel kalkınmanın en önemli hamlesi ürünlerimiz. Dolayısı ile bunun üzerinden kırsalda bulunan çiftçinin aydınlatılması, çalışması ve para kazanması, desteklenmesi, kırsaldan bölgeye ciddi bir etkisi olacaktır. Ama şuan bizim için en önemlisi insana yapılan yatırımdır, ajansımız kurulduğu günden beri maalesef insan ile ilgili çalışmalarda çok başarılı olduğu söylenemez. Bu dönemde başlayacağız ve iyi sonuçlar alacağımızı inşallah düşünüyoruz” dedi.

Protokol konuşmaların ardından Şırnak ili paydaş çalıştayı oturumu devam etti.
Kaynak: İHA