Denetlenen Sanayi Ürünlerinin 3'Te 1'İ Uygunsuz Bulundu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: '1 Ocak'tan bugüne kadar ülke çapında yaptığımız denetimler sonucu toplam 78 bin 383 sanayi ürünü denetlendi, bunlardan 25 bin 303'ü uygunsuz bulundu' 'Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 7 milyon 736 bin 52 lira idari para cezası uygulandı'.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, ülke çapında 1 Ocak'tan bu yana yapılan denetimlerde toplam 78 bin 383 sanayi ürününün denetlendiği ve bunlardan 25 bin 303'ünün uygunsuz bulunduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kamuoyunda ürün güvenliği bilincinin oluşturulması ve konuya farkındalığın sağlanması amacıyla her yıl ekim ayında, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda "Ürün Güvenliği Haftası" düzenlendiği hatırlatıldı.

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin 10 kamu kuruluşu tarafından yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, piyasa gözetimi ve denetiminin, tüketicilerin ve diğer kullanıcıların sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak amacıyla yapıldığı belirtildi.

İktisadi aktörler arasındaki haksız rekabeti önleyen denetimlerin kamu otoritelerinin sorumluluğunda, bağımsız ve tarafsız olarak yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, bunların üretimin yüksek standartlara ulaşmasına hizmet ettiği ve Türk ürünlerinin yurt dışındaki imajını ve rekabet gücünü artırdığı kaydedildi.

- Sanayi ürünlerinin yüzde 32,3'ü uygunsuz bulundu

Yıl başından bu yana yapılan denetimlerin sonuçlarının da paylaşıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"1 Ocak 2017'den bugüne ülke çapında yaptığımız denetimler sonucu toplam 78 bin 383 farklı sanayi ürünü denetlendi, bunlardan 25 bin 303'ü uygunsuz bulundu, 427 ürün teste gönderildi. Düzeltici faaliyetler kapsamında 4 bin 93 üründeki uygunsuzluğun giderilmesi için süre verildi. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 7 milyon 736 bin 52 lira idari para cezası uygulandı. Güvensiz bulunan 100 farklı marka ve model ürün hakkında idari yaptırım kararı alınarak piyasadan toplatılması sağlandı. Toplatma kararı alınan 100 üründen 7'si basınçlı ekipmanlar, 35'i elektrikli ekipmanlar, 14'ü enerji verimliliği, 21'i gaz yakan cihazlar, 3'ü makineler, 20'si otomotiv ürün grubuna aittir."

- Asansörlerin denetimi

Asansör denetim sonuçlarının da yer aldığı açıklamada, yıl başından bugüne kadar Türkiye'deki 477 bin asansörden 278 bin 115'inin periyodik muayenesinin yapıldığı aktarıldı. Buna göre, muayeneler sonucu 177 bin 217 asansöre kırmızı, 9 bin 509'una sarı, 44 bin 852'sine mavi, 46 bin 537'sine yeşil etiket verildi.

Kırmızı, sarı ve mavi etiket verilen asansörlere yönelik takip amaçlı kontroller sonucu; kırmızı etiketli asansör sayısı 76 bin 310, sarı etiketliler 3 bin 20, mavi etiketliler 100 bin 586, yeşil etiketliler 97 bin 480 olarak tespit edildi.

- İhbar hattına bin 921 şikayet geldi

Açıklamada, Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı aracılığıyla Bakanlığa ulaşan ihbar ve şikayetlere ilişkin bilgiler de yer aldı. Buna göre, yılın 9 ayında bin 291 ihbar ve şikayet Bakanlığa ulaşırken, gelen ihbar ve şikayetlerin tamamına yönelik işlem yapıldı.

Tüketicilerin, ürünlerle ilgili şikayet ve ihbarlarını Bakanlığa hızlı ve kolayca ulaştırabilmeleri amacıyla online "ürün güvenli̇ği̇ şi̇kayet formu" oluşturulduğu hatırlatılan açıklamada, Bakanlığın internet sayfasından ya da "https://bams.sanayi.gov.tr/urunguvenligisikayeti.aspx" linkinden forma ulaşabileceği belirtildi.
Kaynak: AA