Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Davasında 4. Celse

FETÖ’nün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlerine ilişkin davanın dördüncü celsesi, sanık savunmalarıyla devam etti. Savunma yapan sanık Kürşat Özdemir, FETÖ ile bir bağlantısının olmadığını iddia ederek, "Ben ve ailem milliyetçi kesim bir aileyiz. Benim din üzerine siyaset yapan bir grupla alakam olamaz. Bu olayların başımıza gelmesinin sebebi komutanlarımızın terör olaylarını öne sürerek bizi kullanmasıydı" dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlerine ilişkin aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı ve eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış’ın da yer aldığı 279’u tutuklu 534 sanığın yargılandığı dava dördüncü gününde devam etti. Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde yer alan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müşteki ve taraf avukatları ve çok sayıda TRT Genel Müdürlüğü ve TRT çalışanı müşteki katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki kısmında savunma yapan sanık eski Uzman Çavuş Kürşat Özdemir, Genelkurmay Başkanlığına giderken araçta radyonun açık olması nedeniyle uçak seslerini duymadığını ifade ederek, "Komutan Fedakar Akça, ’Tel örgüye yaklaşan veya çıkmaya çalışan varsa vur emri var, ateş edebilirsiniz’ dedi.

Genelkurmayın orada vatandaşlar vardı ve küfür ediliyordu, biz de ne olduğunu anlamak için bir kadına neden küfür edildiğini sorduk. Bize ’Darbe yapıldı, hiçbir şeyden haberiniz yok mu’ dedi.

Haberimiz olmadığını söyleyince bize kandırıldığımızı söyledi.

Daha sonrasında içeride Cengiz albay bize tankların başındaki yarbayların etkisiz hale getirilmesini söyledi.

Ben Cengiz albaya güvenmedim ve ateş etmeyeceğimizi de söyledim. Bizden kimse ateş etmedi, biz halk ile karşı karşıya gelmedik" iddiasında bulundu.

Mahkeme Başkanı İlhan: "Tahrik edici hareketler yapmayın"

İddianamede yer alan FETÖ üyesi olduğuna dair iddiaları kabul etmediğini beyan eden Özdemir, "FETÖ ile bir bağlantım yok. Ben ve ailem milliyetçi kesim bir aileyiz, benim din üzerine siyaset yapan bir grupla alakam olamaz. Ben bu hain terör örgütünün okuluna veya dershanesine gitmedim. Bu olayların başımıza gelmesinin sebebi komutanlarımızın terör olaylarını öne sürerek bizi kullanmasıydı. Pars olayını da alaya döndükten sonra duydum, öncesinde bilmiyordum" şeklinde konuştu.

Sanık Özdemir’in savunmasının tamamlanmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Sorgu sırasında bir müşteki avukatı, Mahkeme Başkanı Murat İlhan’a sanıklar hakkında şikayette bulundu. Başkan İlhan da sanıklara, "Kendi aranızda konuşma, gülüşme veya tahrik edici hareketler yapmayın. Yaparsanız mahkeme düzenini bozmaktan dolayı dışarı çıkarılırsınız" uyarısında bulundu. Bunun üzerine bir sanık, "Avukatlar ’ağlanılacak halinize gülüyorsunuz’ diyorlar" şeklinde şikayette bulundu. Başkan İlhan da dilekçe yazarak beyanda bulunabileceğini söyledi.



Özdemir’in çapraz sorgunun tamamlanmasıyla avukat beyanı alındı. Sanık avukatı, müvekkilinin örgüt suçlamalarına itiraz ederek, bu kapsamda dosyada bir delil bulunmadığını da ekledi.
Kaynak: İHA