Bakan Zeybekci Açıklaması '2018 Yılında Yeni Kaynaklar Bulacağız'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank Adana Şubesi’nin açılışında, yatırımcı ve sanayicinin 2017 yılını ihracatta seferbelik yılı ilan ettiğini belirterek, "Türkiye’de yatırım destekleriyle yatırımlarımız artmaya devam ediyor. Türkiye’nin yüzde 25’i ihracatta Eximbank’tan kredi kullanıyor. 2018 yılı için yeni ucuz kaynaklar bulacağız. Bunlar ucuz ve uzun vadeli olacak. Dünyada bir numara olacağız” dedi.

Bakan Zeybekci Açıklaması '2018 Yılında Yeni Kaynaklar Bulacağız'
İhracatçı, turizmci ve sanayicilere krediyle sigorta desteği sunan Türk Eximbank’ın Adana Şubesi, Adana Sanayi Odası (ADASO) binasında açıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreninde konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Eximbank şubesinin Adana’da açılmasının kent ekonomisi için çok büyük önem taşıdığını söyledi.



“Adana ilk 10’da olmalı”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “Eximbank ihracatçılar açısından son derece önemli. İhracat gemimize yeni bir liman daha açmış olacağız. İlimizdeki ihracatçıların daha çok artması amacıyla Eximbank harekete geçti. Artık inşallah Adanalı ihracatçılarımız hizmeti ayaklarında alacaklar. Adanalı ihracatçılarımız yaptıkları ihracat bakımında ilk 11’de şuanda. Biz ilk 10’a girmesini arzu ediyoruz. Eximbank bunun için önemli destek sağlayacak” diye konuştu.



“7,2 milyonluk nüfusun bölgesel çekim merkezi”

Adana Valisi Mahmut Demirtaş da, Adana’nın, kendisine komşu illerde yaşayan 7,2 milyonluk bir nüfus için bölgesel bir çekim merkezi olduğunu ifade ederek, "Ayrıca ulusal planlarda Çukurova; tarım, sanayi ve ticaret enstrümanları ile etkisi Ortadoğu’da da hissedilecek potansiyel metropol olarak belirlenen tek bölgedir. Türkiye’yi dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri haline getirmek için şehrimizdeki tüm ekonomik aktörler, gayretlerini azami ölçüde sahaya yansıtacaktır” şeklinde konuştu.



“Artık iş adamlarının sorunları gündem maddesi”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise 2002 yılında ilk iktidara geldikleri zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yurt dışında iş yapan iş adamlarının sorunlarının getirilmediğini belirterek, şunları kaydetti:

“İlk hükumetlerimizi kurduğumuzda hazırlanan notlarda belli konular vardı. Güvenlik konuları, ikili ilişkiler ve diğer konular vardı. Ama iş adamlarımızın yurt dışında yaşadığı sıkıntılar hiçbir şekilde dile getirilmiyordu. Bu konular daha sonra bir cümle haline daha sonra ise özel görüşmelerle gündem maddesi haline geldi. İş dünyasının gelişmesiyle, iş dünyasının aktör olmasıyla demokrasinin gelişmesi eş değerdir. Toplumun kendisi özne haline gelemiyor.”

“Kutuplar yer değiştirdi”

Amerika ve Çin’in kutup değiştirdiğinide söyleyen Bakan Çelik, “Benim açımdan ilginç bir dönemden geçiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nden korumacılıkla ilgili sözler yükselirken küreselleşmeye karşı sözler yükselirken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, serbest ticaretin küreselleşmenin öneminden bahsediyor. Normalde bu cümleleri duysaydık ve kimin söylediğini bilmeseydik ters taraflı düşünebilirdik ama kutuplar yer değiştirmiş gibi serbest ticaret konusunda bir algı var. Bunu iyi düşünmemiz lazım. Serbest ticaretin daraldığı zamanlar dünya barışınında sıkıntıya girdiği zamanlar. Ama şundan grur duyuyoruz ki Türk iş adamları dünyanın her yerindeler. Türk iş adamları ekonomiyi büyütmek için birer özne olarak hareket ederken Türkiye’nin gönüllü elçiliğini yapan insanlar haline geldiler” diye konuştu.



“Hem 1 numarayı temsil edeceksin, hem çift rakamlı ihracat yapacaksın”

Adana’nın ihracatta 11’inci sırada olmasının Adana’ya yakışmadığını anlatan AB Bakanı Ömer Çelik, iş adamlarının bunu düzeltmesi için kriz masası oluşturmaları gerektiğini söyledi.

Çelik, “Sanayinin başkenti Adana 11’inci sırada. Hükümetin Adana’ya gösterdiği performans var. Az önce İhracatçılar Meclisi Başkanı onuncu olsun dedi.

Derhal bir acil eylem planı oluşturulmalı. Adana iş dünyası bir kriz yönetimi oluşturulmalı ve onuncu olmak ne demek biran evel dokuzuncu olmak için çaba harcanmalıdır. Aksi bir rakamı Adanalıların kabul etmediğini göstermeliyiz. Hem 1 numarayı temsil edeceksin hem çift rakamlı ihracat yapacaksın. Böyle birşey caiz midir. Bunu kabul etmiyoruz. Bunu derhal düzelteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Gelecek çok yakın zamanda”

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, iş adamlarına uyarılardada bulunarak, “Dışarıdan bize pompalanan Türkiye kötüye gidiyor sözlerine kulak asmayın. Türkiye’nin nereye gideceği bizim irademize bağlıdır. Biz umudumuzu koruduğumuz müddetçe dışarıdan yükselen kara deliklere girmeyeceğiz. Çok sıkıntılı dönemler atlattık. Hep beraber bugünleride geçeceğiz. Türkiye’nin geleceği çok güzel bir gelecek olacaktır oda çok uzak değil çok yakın bir zamandır” şeklinde konuştu.



“Saygımız alın terine”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Adana’ya saygı duyduklarını ve bu saygının alın terinden kaynaklandığını söyledi.

Adana’nın bir zamanlar Türkiye’nin en büyük ekonomisi haline geldiğini anlatan Zeybekci, “Çukurova için ‘Dağlarımdan yağ, ovalarından bal akan vadiler’ denir. Beyaz altınıyla, narenciyesiyle daha bir çok tarım ürünüyle Türkiye’nin belki bir zamanlar en büyük ihraç ürünlerinin merkeziydi Adana. 1950’lerden önce değil. 1980 yılında Türkiye’nin toplam dış ticaret hacmi 4,5 milyar dolardı. İhracatı 2 milyar dolardı. Bunun en büyük payı Adana’nın yetiştirdiği ürünlerdi. Türkiye ama çok başka yere gitti” dedi.



“Adana’yı yeniden harekete geçirmemiz lazım”

Kendi şirketinin siyasete girmeden önce İstanbul Sanayi Odası’nda ilk binde olduğunu belirten Bakan Zeybekci, “Şimdi ilk 5 binde bile yoktur. Siyaset böyle birşey. Adana’da böyle bir hata yaptı herhalde. O zamanlar ilk ondaydı. Adana’nın yeniden uyanmasının zamanı geldi. Geleneksel ekonomiden aldığı o enerjiyi bugüne dönüştürmesi lazım. Artık bilginin, teknolojinin, tasarımın, patentin, akıl terinin alın terinin önüne geçtiği sanayi 4 sıfırın artık büyük bir egemenlik haline gelmeye başladığı dünyada Adana’yı yeniden harekete geçirmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

“Dünyada bir numara olacağız”

Eximbank’ı dünyanın en büyüğü haline getirmek istediklerini kaydeden Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

“Eximbank, Ekonomi Bakanlığı’na bağlandığında Adnan Beye söylediğimiz söz şuydu. Dedik ki birinciliğe oynayacağız. Dünyada birinciliğe oynayacağız. O amaçla yola çıktık ve Türk Lirası olarak kredilerde Türkiye’deki ihracatın yüzde 45’ini toplam ihracatımızın döviz olarak baktığımızda bu yıl sonu itibariyle yüzde 25’ini aşan bir oranını kredilendirir hale geleceğiz. Toplam kredi tutarı yüzde 18 oranında artıyor. Bu dar ortamda yapılıyor bunların hepside. Arttırmaya devam edeceğiz. 2018’de Türk Eximbank dünyada bir numara olacak. Bu sene 40 milyar doların üzerinde sigorta ile finansman sağlamaktır o sigorta ile 40 milyar doların üzerine çıkıyoruz. 2018 yılında yeni kaynaklar bulacağız. Bunlar ucuz ve uzun vadeli olacak. Bir daha açık arayla dünyada bir numara olacağız. Bize lazım bu.”

“Başarı tesadüf değil”

Eximbank’ın yüzde 1 oranında döviz kredisi; yüze 6,5 oranında ise Türk Lirası kredisi verdiğini belirten Bakan Zeybekci, “Bu sayede bizim sanayicimiz, yatırımcımız 2017 yılını ihracat seferberlik yılı olarak görüyor. İşte bu sayede Türkiye’de yatırım destekleriyle yatırımlarımız artmaya devam ediyor. Etrafımızdaki ateş çemberine rağmen. 2016’daki 15 Temmuz’a rağmen. 15 Temmuz bir işgal girişimi. Güneyimize baktığımız zaman ne olduğunu anlarsınız. Bu ihanet çetesi Türkiye’nin bir bölümünü bölme ve parçalama girişimiydi. Bütün bunlara rağmen Türkiye 2017 yılının birinci ve ikinci çeyreğinin ortalamasında yüzde 5,1 büyüyorsa, bu büyümenin yüzde 3,2’sini ihracat ve üretimle destekliyorsa bu başarıların tesadüf olmadığını görürsünüz” diye konuştu.



“1 yılda yüzde yüz artış”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank sermayesinin 2016 yılında 3,7 milyardan 10 milyara çıktığını kaydederek, “Bundan daha önemli bir işaret olabilir mi. Şuanda eximbank Türkiye’nin en büyük onuncu bankası haline geldi. Bunu dahada arttırmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin yüzde 25’i Eximbank’tan yararlanırken Adana’nın yüzde 38’i Eximbank’tan yararlanır hale gelmiş” ifadelerini kullandı.

“Teminat mektuplarını kaldırdık”

Teminat mektubu olmadan Eximbank’ın kredi verdiğinden de bahseden Bakan Zeybekci, “Önceden Eximbank teminat mektupsuz kredi vermiyordu bunu kaldırdık şimdi kredi veriliyor. Türk Hava Yolları bizim en çok hizmet geliri elde ettiğimiz kurumumuz ve oda Eximbank’tan kredi kullanıyor ama teminat mektubu veriyordu. Bunları kaldırdık. Kaldırmaya devam edeceğiz. Eximbank Adana Şubesi herkese hayırlı olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.

Öte yandan Türk Eximbank Adana Şubesi’nin Adana’nın yanı sıra İçel, Hatay ve Osmaniye’de ihracatçılara, ihracata yönelik imalat yapan ve yurt dışında faaliyet gösteren firmalara kredi, sigorta ve garanti hizmetleri vereceği öğrenildi.
Kaynak: İHA