Babasına Bombalı Paket Gönderen Sanığın Annesi Tanık Olarak Dinlendi

Maltepe’de babasına ait işyerine bombalı paket göndererek babasının ağır yaralanmasına neden olan Alican Kurdaş’ın 61 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, tanık olarak dinlenen sanık Kurdaş’ın annesi, "Alican küçüklüğünden beri babasından ilgi görmek istedi, lakin babası oğluma gerekli ilgiyi göstermedi. Babasını öldürmek isteseydi bunu daha başka yollarla ve daha kolay yapabilecek zekada olduğunu biliyorum" dedi.

Maltepe’de babası Osman Kurdaş’a ait işyerine bombalı paket göndererek babasının ve 2 kişinin yaralanmasına neden olan Alican Kurdaş hakkında, "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs", "olası kastla öldürmeye teşebbüs", "korku, kaygı veya panik oluşturabilecek tarzda patlayıcı madde kullanmak" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" suçlarından 61 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul Anadolu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Alican Kurdaş cezaevinden getirilirken, müşteki ve sanık avukatları da salonda hazır bulundu.

Duruşmada, sanık Alican Kurdaş’ın cezai ehliyeti ile ilgili adli tıp kurumundan raporun geldiği ve raporda sanığın atılı suç yönünden cezai ehliyetinin tam olduğunun bildirildiği kaydedildi.

Mahkemeye, kimyager bilirkişi tarafından hazırlanan raporun geldiği belirtildi. Raporda patlayıcının RDX ve PETN etken maddelerinden oluştuğu, kimyasal patlayıcının vücut geliştirme ilaçlarında kullanılan kimyasallarla hazırlandığı anlatıldı. Ayrıca raporda, ahşap kutunun oluşturduğu basıncın etkisiyle tahribat meydana geldiği ve orta dereceli bir patlama olduğu belirtildi.

"Rapor, gerçeği yansıtmıyor"

Duruşmada sanık Alican Kurdaş söz alarak, "Bomba üzerine inceleme yapan kimyager bilirkişinin raporunu kabul etmiyorum, zira raporda patlamaya sebep olan madde içerisindeki RDX ve PETN maddelerinin bulunduğunu yazmış, bu doğru değildir. Ben civa fulminant maddesini kullanarak bu patlayıcıyı yaptım. Benim kullandığım madde genellikle ses bombası veya ateşleyici olarak kullanılan bir maddedir, doğrudan bomba olarak kullanılmaz. Zira, RDX maddesi piyasadan temin edilebilecek bir madde değildir, devlet kontrolünde olan bir maddedir. Bu yüzden rapor gerçeği yansıtmıyor. Ben kötü birisi değilim, bu hususu da belirtmek isterim" dedi.

Sanık avukatı söz alarak, "Kimyager bilirkişinin tespitleri isabetli değildir, bu konuda bir simülasyon çalışması yaptıracağız, süre talep ediyoruz. Ayrıca sanığın annesi Kiraz Gökırmak’ı tanık olarak dinletmek istiyoruz" dedi.



"Alican, küçüklüğünden beri babasından ilgi istedi"

Sanığın annesi Kiraz Gökırmak duruşmada tanık olarak dinlendi. Gökırmak ifadesinde, Alican’ın öz oğlu olduğunu söyleyerek, "Alican küçüklüğünden beri babasından ilgi görmek istedi, lakin babası oğluma gerekli ilgiyi göstermediği gibi diyalog da kurmadı. Aynı şey diğer oğlum için de geçerlidir. Diğer oğlum babasının bu tavrına isyanla karşılık vermesine rağmen Alican, babasını kazanma düşüncesiyle davranır ve en son babasının işyerinde çalışarak bunu gerçekleştireceği düşüncesiyle işe girdi" ifadelerini kullandı.

"Babasını öldürmek isteseydi, daha kolay yapabilecek zekada olduğunu biliyorum"

"Oğlumun kişiliğini iyi biliyorum, kendisi bir karıncayı bile incitmeyecek mizaçtadır" diyen Gökırmak, "Bu davranışında babasını ya da diğer yaralanan kişileri öldürmek amacıyla yapmadığından eminim. Zira bunu yapacak bir kişiliği yoktur. Benim olaya ilişkin görgüye dayalı bilgim yok, ancak babasını öldürmek isteseydi bunu daha başka yollarla ve daha kolay yapabilecek zekada olduğunu biliyorum, yargılama yapılırken bu hususların dikkate alınmasını istiyorum" şeklinde konuştu.



Dosya, üçlü bilirkişiye gönderilecek

Ara kararını açıklayan mahkeme, dosyanın kimya mühendisi, patlayıcı ve bomba uzmanı polislerden oluşacak üçlü bilirkişiye gönderilerek, bombanın yapımı ve tesiri ile ilgili rapor düzenlenmesine hükmetti. Sanık Alican Kurdaş’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 31 Kasım 2016’da Alican Kurdaş’ın babası Özdemir Osman Kurdaş’a ait işyerine bombalı paket gönderdiği anlatılmıştı. Paketi açan babasının ağır şekilde yaralandığı belirtildiği iddianamede, babasının yanında bulunan iki kişinin de yaralandığı kaydedilmişti.

İddianamede, Alican Kurdaş’ın "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs", "olası kastla öldürmeye teşebbüs", "korku, kaygı veya panik oluşturabilecek tarzda patlayıcı madde kullanmak" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" suçlarından 35 yıl 6 aydan 61 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
Kaynak: İHA