Avusturya'da 'İnternet Özgürlüğü' Konferansı

Avrupa Konseyi Bilgi Toplumu ve Suçla Mücadele Daire Başkanı Kleijssen: 'İnternet firmaları parlamento ve mahkemelerin yerini almamalıdır' AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Desir: 'İnternetsiz bir ifade özgürlüğünden bahsetmek yanlış olur'.

Avrupa Konseyi Bilgi Toplumu ve Suçla Mücadele Daire Başkanı Jan Kleijssen, internet sağlayıcılarının küresel etkiler karşısında sorumluluklarının arttığını belirterek, "İnternet firmaları, parlamento ve mahkemelerin yerini almamalıdır." dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana’da AGİT ve Avrupa Konseyi'nin organize ettiği "İnternet Özgürlüğünde İnternet Sağlayıcılarının Rol ve Sorumluluğu” başlıklı konferans düzenlendi.

Çok sayıda uzman ve akademisyenin katıldığı programda, internette, ifade özgürlüğü ve kişisel hakların korunması başta olmak üzere, terör ve şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadelede internet sağlayıcılarının sorumluluk ve rolü ele alındı.

- "İnternet firmaları, mahkemelerin yerini almamalı"

Avrupa Konseyi Bilgi Toplumu ve Suçla Mücadele Daire Başkanı Jan Kleijssen, burada yaptığı konuşmada, internet sağlayıcılarının küresel etkiler karşısında sorumluluklarının arttığına işaret ederek, “Ancak internet firmaları, parlamento ve mahkemelerin yerini almamalıdır.” dedi.

Kleijssen, Avrupa genelinde son iki yılda meydana gelen terör saldırıları nedeniyle bir çok Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin, internet ve sosyal medyaya yönelik yeni düzenlemelerde bulunduğunu, söz konusu yasal düzenlemelerin ifade özgürlüğü ve bilgiye ulaşımı kısıtlamayacak şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

- "İnternetsiz bir ifade özgürlüğünden bahsetmek yanlış"

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir ise internetin son 20 yılda insanların yaşamlarının önemli bir parçası haline geldiğine işaret ederek, "İnternet, diyalog, ticaret ve bilginin paylaşıldığı yeni bir platform oldu. Bu nedenle internetsiz bir ifade özgürlüğünden bahsetmek yanlış olur.” dedi.

Desir, sosyal medyada ifade özgürlüğünün vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Özel şirketlerin kontrolündeki bir dijital dünyanın sorgulanması gerektiğine değinen Desir, “Avrupa'daki ve dünyadaki internet özgürlüğünün geliştirilmesinde tüm paydaşların daha aktif katılımı gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.

- İnternet sağlayıcıları

Avusturya’nın AGİT Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Clemen Koja da internet sağlayıcılarının, ifade özgürlüğü başta olmak üzere temel insan haklarının korunmasında önemli bir sorumluluğa ve role sahip olduklarını söyledi.

Siber saldırılar, terörizm, nefret söylemi ve şiddet yanlısı aşırıcılığın önlenebilmesi için çok yönlü çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirten Koja, "İnternet sağlayıcılar, ne ifade özgürlüğünü sınırlamalı ne de bir başkasının paylaşımından dolayı sorumlu tutulmalıdır." dedi.

Koja, devletlerin, basın ve ifade özgürlüğünü garanti altına almakla mükellef olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA