3. Uluslararası Girişimcilik, İstihdam Ve Kariyer Kongresi

İŞKUR Genel Müdürü Uzunkaya: 'Tüm Avrupa Birliği'ndeki ülkelerde çalışma çağına katılan nüfus 9 milyon 645 bin, Türkiye'nin çalışma çağına erişen nüfusu ise 8 milyon 770 bindir. Avro bölgesinde de bu rakam 8 milyon 250 bindir. Bütün bu rakamlar ciddi bir genç nüfusu ve bütün bunların üstesinden geldiğimizi gösteriyor'

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Girişimcilik, İstihdam ve Kariyer Kongresi" başladı.

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Ölüdeniz Mahallesi'ndeki bir otelde düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de işsizlik oranının 10,2 olduğunu hatırlatarak, bunun üzüntü vesilesi değil, aksine daha fazla çalışma vesilesi olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Dünyanın, Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılardan uzak bir hayat sürdürmediğini dile getiren Uzankaya, şunları kaydetti:

"2007-2016 yılları itibarıyla Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde, bu süre içerisinde artı istihdamı, ilave ettiği insan gücü istihdam oranı ve rakamı 3 milyon 810 bindir. Tüm Avrupa'da 28 ülkedeki istihdam budur. Türkiye'nin gerçekleştirdiği istihdam ise 6,5 milyondur ve bunun anlamı nedir? Avrupa'nın iki katı kadar istihdamı gerçekleştirdik. Bakın rakamlar bizim değil Eurostat rakamları."

Uzunkaya, Türkiye'nin en büyük zenginliğinin genç nüfus olduğunu, bu nedenle daha çok çalışılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de her yıl işgücü piyasasına katılabilecek 1 milyon 150 binin üzerinde insanın çalışma çağına girdiğine değinen Uzunkaya, "Tüm Avrupa Birliği'ndeki ülkelerde çalışma çağına katılan nüfus 9 milyon 645 bin, Türkiye'nin çalışma çağına erişen nüfusu ise 8 milyon 770 bindir. Avro bölgesinde de bu rakam 8 milyon 250 bindir. Bütün bu rakamlar ciddi bir genç nüfusu ve bütün bunların üstesinden geldiğimizi gösteriyor." diye konuştu.

Girişimcilik ruhunu kazanmak ve yeni girişimcilere sahip olmak gerektiğinin altını çizen Uzunkaya, Türkiye'de iş sorunundan çok işletmelerin nitelikteki eleman sıkıntısı yaşadığını anlattı.

Muğla Vali Vekili Fethi Özdemir de ekonominin, kalkınmanın en önemli unsurunun nitelikli eğitim ve iş gücü olduğuna dikkati çekti.

Kongre pazar günü sona erecek.
Kaynak: AA