'2017 Uluslararası Endüstri 4.0 Ve Uygulamaları Sempozyumu'

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Polat: 'Teknoloji yıllar geçtikçe ilerledi ve ürün satın alma şeklimizi, yaşadığımız yolu, iletişim metodumuzu, seyahat şeklimizi değiştirdi. Teknolojiye ayak uydurmak üniversiteleri de içeren her işletme için önemlidir'

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Malezya Perlis Üniversitesi'nin ortak girişimleriyle yapılan "2017 Uluslararası Endüstri 4.0 ve Uygulamaları Sempozyumu" başladı.

KBÜ Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumda konuşan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Üniversitesi olarak her zaman uluslararasılaşmanın önemini vurguladıklarını ve dünya çapında bir üniversite olmayı amaçladıklarını söyledi.

Üniversitenin gelişiminde endüstri ve uluslararası iş birliklerinin çok önemli olduğunu ifade eden Rektör Polat, "Bugüne kadar çok sayıda uluslararası eğitim kurumuyla işbirliği yaptık. Uluslararası konferanslar, farklı ülkelerden insanlarla bağlantı kurmak, onlardan bir şeyler öğrenmek, yeni ilişkiler kurmak ve var olanları güçlendirmek için mükemmel fırsatlardır." diye konuştu.

Üretim dünyasının sismik bir değişim geçirmek üzere olduğunu aktaran Polat, şöyle konuştu:

"İşlerin yolunu değiştirecek dördüncü bir sanayi devrimi yaşıyoruz. Teknoloji yıllar geçtikçe ilerledi ve ürün satın alma şeklimizi, yaşadığımız yolu, iletişim metodumuzu, seyahat şeklimizi değiştirdi. Teknolojiye ayak uydurmak üniversiteleri de içeren her işletme için önemlidir. Umarım bu konferans yeni fikirler üretir ve üniversiteler arasında daha fazla sinerji için bir yol haritası oluşturur."

Malezya Perlis Üniversitesi (UniMAP) Rektörü Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal ise, Karabük Üniversitesi'nin 4.0'ın geleceği için gerçekten örnek üniversitelerden birisi olduğunu, kendilerini, çocukları ve toplumu geleceğe hazırlamaları gerektiğini belirtti.

Dünyanın ve endüstrinin değiştiğinden bahseden Rektör Jamal, günümüz dünyasının endüstrisinin facebook, instagram, uber, amazon gibi milyonlarca kullancısı olan uygulamaların olduğunu belirterek, Asya ve Malezya'daki değişimlerden bahsetti.

Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel de, Endüstri 4.0'ın tarihsel gelişiminden bahsederek teknolojinin insanoğlunun hayatında yaptığı değişiklikleri anlattı.

Teknolojinin gelişmesiyle makinelerin insan hayatında daha çok yer edindiğini dile getiren Öztemel, makinelerin artık birbirleriyle ve insanlarla iletişim halinde olduğunu kaydetti.

Geçmişte insanların yapacakları işlemlerin bilgisayar, fotoğraf makinesi ve benzeri makineler aracılığıyla yüz binlerce dolar para harcanarak yapıldığını anlatan Öztemel, şöyle devam etti:

"Örneğin uzmanların çoğu 2025 yılında akıllı tişörtlerin üretileceğine inanıyor. Bu tişörtler spor yaparken sizin kalp atışlarınızı ve nabzınızı ölçerek sizi yönlendirecek. Teknolojik gelişmelere çok çabuk ayak uyduracak ülkeler bu kaosu kısa sürede atlatacak. Ama ayak uyduramayanlar uzun dönemlerde çok sıkıntı çekecek. Eğer siz teknolojiyi yönetemezseniz, teknoloji sizi yönetir."

Yarın sona erecek sempozyumda, Endüstri 4.0 teknolojilerine yönelik Ar-Ge çalışmaları, ulusal stratejiler tartışılacak.
Kaynak: AA