Zeytin verimi üreticiyi sevindirdi

12 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığıyla Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleri arasındaki Edremit Körfezi’nde hasat sezonuna başlanan şu günlerde üreticiler verimli bir yıl geçirdiklerini söylüyor.

Zeytin verimi üreticiyi sevindirdi
Doğal sızma zeytinyağı ve yeşil çizik zeytin üretiminde dünya çapında üne sahip olan Edremit Körfezi'nde bulunan 12 milyonun üzerindeki zeytin ağacı hasat edilmeye başladı.

Beklenen yağmurların geçtiğimiz hafta yağmasıyla birlikte yağlanma olgunlaşma dönemini tamamlayan zeytin daneleri, bu sezon da üreticileri mutlu etti. Geçtiğimiz yıl zeytin danelerinin olgunlaşma döneminde beklenen yağışların gecikmesi nedeniyle üreticiler yüzde 50 oranında ürün kaybı yaşayarak hüsrana uğramıştı. Bu yıl dalları zeytinlerle dolup taşan zeytin ağaçlarının hasat dönemine girilirken, çevre illerden çağrılan zeytin tayfaları ilk hasadı gerçekleştirmeye başladı.

Bayan yevmiyesi 50, erkek yevmiyesi de 80 liradan açılan zeytin toplama döneminde binlerce işçi, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran ilçelerine bağlı zeytin tarlalarında zeytin topluyor.

Az yağmur alan küçük oranda zeytin arazisi haricinde yüzde 90 oranında beklenilenin üzerinde rekolte ile karşılaşan üreteciler, geçtiğimiz yıl yaşadıkları maddi çöküntüyü bu yıl telafi etmek istediklerini söyledi.

Zeytinyağı fiyatlarının son yıllarda zam görmemesi nedeniyle alım fiyatlarının düşük olmasından yakınan bazı üreticiler, yetkililerden fiyatların artırılmasını istedi.

Havran ilçesindeki zeytin üreticisi Şaban Arık, yaptığı açıklamada, “Bu sene yılın ilk zeytinlerini toplamaya başladık. Çevre il ve ilçelerden gelen tayfalarımızla hasat yapmaktayız. Bütün yaz, bölgedeki sulama alanlarından ağaçlarımızı suladık. Ağaçlarımızın akımlarını yaptık. Yağmur da son hafta yağınca verim iyi oldu. Şu günlerde sofralık zeytin topluyoruz. Önümüzdeki zamanlarda yağlık zeytinleri tam anlamıyla toplayacağız. Zeytinin çok yada az olması çok önemli değil. Hayırlı bir sezon diliyoruz öncelikle. Yeter ki zeytinin pazarı olsun. Alıcı bizi mutlu etsin” dedi.

Yevmiyeli zeytin toplayıcısı Gülşen Soydan ise, her sabah Balıkesir il merkezinden minibüs ile sabah 07.00'de Havran'a gelerek zeytin toplamaya başladıklarını söyleyerek, “Kırmalık ve yağlık zeytin topluyoruz. Bu sene zeytinler iri ve verim çok güzel. İnsan çokluğuna göre her gün çok sayıda ağacı hasat ediyoruz. Göründüğünden daha zor bir iş zeytin hasadı. Rabbim, hayırlı, bereketini bol eylesin. Herkesin emeğinin karşılığını Allah verir. İyi bir sezon diliyorum” diye konuştu.

Zeytin tayfaları, yüzyıllardır vazgeçemedikleri sırıklarla, zeytin hasat taraklarıyla ve modern zeytin silkme makineleriyle hasat yaparken, uzmanlar, zeytin ağaçlarının sırıkla hasat edilmemesi yönünde üreticileri uyarıyor.
Kaynak: İHA