Vücutta Saklı Tehlike Açıklaması Anevrizmalar

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, Samsun Romatoloji Grubu ile bir araya gelerek, onlara “Anevrizmalı Hastalara Romatolojik Yaklaşımı” anlattı.

Vücutta Saklı Tehlike Açıklaması Anevrizmalar
Samsun ve çevre illerde görev yapan Romatoloji, İç hastalıkları ve Fizik Tedavi Uzmanlarından oluşan Samsun Romatoloji Grubu 5’inci toplantısını yaptı. Toplantıda atardamarlarında balonlaşma gelişen (anevrizma) hastaların Romatoloji tarafından nasıl değerlendirileceği ele alındı. Toplantıya grup dışında nefroloji, göğüs hastalıkları uzmanları ve iç hastalıkları asistanları da katıldı.

Toplantıda konuyla ilgili 40 dakikalık bir sunum yapan Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları/ Romatoloji Kliniğinden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, anevrizmanın hastalar için hayati risk taşıdığını ve doğru tedavi için anevrizmaya neden olan hastalığın tanısının doğru konmasının önemine vurgu yaptı. Anevrizmaların hemen hemen vücudun tüm bölgelerinde görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sayarlıoğlu, en önemli risk faktörünün anevrizmanın büyüklüğü ve altta yatan hastalık olduğunu belirtti.



“Anevrizmanın nedeninin doğru saptanması çok önemlidir”

Birçok nedenden dolayı atardamarlarda anevrizma gelişebileceğini belirten Prof. Dr. Sayarlıoğlu, bunun doğru belirlenmesinin hayati önem taşıdığını belirtti ve konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Anevrizmalar tıbbın önemli acillerinden biridir ve tanının doğru konması şarttır. Her yaşta anevrizma görülebilir. Anevrizmalar genetik, iltihabi (romatizmal) ve enfeksiyon gibi nedenlerle gelişebilir. Hastanın yaşı, cinsi. anevrizmaya eşlik eden diğer belirtileri, laboratuvar tahlilleri, anevrizmanın şekli ve yerleşim yeri gibi bulgular esas nedeni ayırmamıza yarayan en önemli faktörlerdir. Örneğin halsizlik, ateş gibi bulguların eşlik ettiği hastalarda enfeksiyon ve romatizmal nedenler ön planda düşünülmelidir. Genetik hastalık belirtileri olan hastalarda bu durum göz önüne alınmalıdır. Ağzında ve üreme organlarında yara çıkan, göz iltihabı olan bir hastada Behçet hastalığına, böbrek bulguları olan bir hastada damar iltihaplarına eşlik eden anevrizma olabileceği düşünülmelidir.”

Ayrıca ileri yaşta anevrizmaların en sık nedeninin damarlarda sert plak oluşumuyla giden ateroskleroz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sayarlıoğlu, bu hastaların tedavisinin de buna göre düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Doğru tanının çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sayarlıoğlu, "Örneğin enfeksiyon kaynaklı gelişen bir anevrizmaya, romatizma nedeniyle gelişen bir anevrizma gibi tedavi düzenlenirse hastada hayati risk gelişebilir" dedi.

Sunumun ardından katılımcılar, Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu’na teşekkür etti.
Kaynak: İHA