TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Muş: 'İktidar partisi AK Parti iken, AK Parti'nin kendi iktidarını düşürmek için darbe yaptırdığı iddiasında bulunmak akıl, mantık ve izan yoksunluğundan başka bir şey değildir' CHP Grup Başkanvekili Altay: '15 Temmuz darbesi önlenebilirdi. 251 şehidimizin kanı üzerinden siyaset yapmak da doğru değil'

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "İktidar partisi AK Parti iken, AK Parti'nin kendi iktidarını düşürmek için darbe yaptırdığı iddiasında bulunmak akıl, mantık ve izan yoksunluğundan başka bir şey değildir." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın Başkanlığında toplandı.

Gündem dışı söz alan CHP İçel Milletvekili Hüseyin Çamak, seçim bölgesinde kurulması planlanan balık üretim çiftlikleri için seçilen yerlerin birinci derece SİT alanı olduğunu belirtti.

Dünyada bu tür çiftliklerin soğuk ve açık denizlerde yapıldığını kaydeden Çakmak, söz konusu çiftliklerin, denetimi kolay olan ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde kurulmasını istediklerini söyledi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat, 15 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde Adıyaman'da eğitimden sağlığa kadar birçok alanda yatırım yapıldığını ve hizmet verildiğini belirtti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, cezaevlerinde çeşitli sorunların yaşandığını ifade ederek, buralarla ilgili bazı işkence iddialarının da gündeme geldiğini savundu.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, üniversiteye giriş sisteminin bu kadar sık değiştirilmesini anlamanın mümkün olmadığını belirterek, "Bir defa ne olursa olsun, ister iyi ister kötü olsun, bu tür meselelerde bir istikrar kazandırmak lazım." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Türkiye'nin demokratik cumhuriyet haline dönüşmediğini savunarak, yapılan yanlış uygulamalar sonunda, eğitim ve sağlık alanında tekrar 2002 yılına dönüldüğünü ileri sürdü.

- "251 şehidimiz boşu boşuna ölmedi"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in, bir televizyon kanalında katıldığı programda "15 Temmuz darbesini AK Parti'nin kendisinin yaptığı" şeklindeki sözlerini kınadığını söyledi. Muş, "Bu sözler, halen yargılamaları devam eden FETÖ mensubu darbecileri kurtarma ve aklama çabasından başka bir şey değildir. Darbe girişiminde bulunan bazı FETÖ'cüler bile suçlarını itiraf ederken, CHP Milletvekili bu tip iddialarda bulunarak, neyi amaçlamaktadır?" diye konuştu.

Muş, "İktidar partisi AK Parti iken, AK Parti'nin kendi iktidarını düşürmek için darbe yaptırdığı iddiasında bulunmak akıl, mantık ve izan yoksunluğundan başka bir şey değildir. Hiçbir somut delil olmadan 'Darbeyi AK Parti yaptı' diyerek siyasi fırsatçılık yapmaya çalışmak, ucuz bir siyaset anlayışıdır. 'Çamur at izi kalsın' siyaseti gütmek, kirli bir zihniyetin tezahürüdür." dedi.

CHP'li Pekşen tarafından darbe girişiminde şehit olanlarla ilgili "öngörülemeyen sonuç" ifadesinin kullanıldığını dile getiren Muş, bunun, şehitlerin ruhuna ve millete karşı çok büyük bir saygısızlık olduğunu, vatandaşların boşu boşuna şehit düşmediklerini vurguladı.

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "15 Temmuz darbesi, öngörülen, duyumu alınan ama başta TSK'ya ve yargıya sızmış hain FETÖ'cüleri enselemek, toptan derdest etmek için öngörüldüğü halde harekete geçmelerini beklemek suretiyle bu harekete imkan verilmesi, aziz milletimizin 251 şehit vermesine sebep olmuştur." ifadesini kullandı.

Bu şehitlerin hiçbirinin boşu boşuna ölmediğini belirten Altay, "251 şehidimiz kabir azabı çekiyor, kemikleri sızlıyor. Niye? Bu insanlar, elbette boşu boşuna ölmedi, bu devletin, Cumhuriyet'in bekası için öldü. Bu insanlar boşu boşuna ölmediyse FETÖ darbesinin siyasi ayağını da ortaya çıkarmamız lazım ki onların ruhları şad olsun, onlar huzur içinde uyusun." diye konuştu.

Pekşen'in, "15 Temmuz darbesini AK Parti yaptı" demediğini kaydeden Altay, böyle bir iddialarının da olmadığını belirtti.

Altay, "15 Temmuz darbesi önlenebilirdi. 251 şehidimizin kanı üzerinden siyaset yapmak da doğru değil. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.
Kaynak: AA