Satın Aldıkları Balın Hasadını Kendi Elleriyle Yaptılar

Van'a gelen yerli turistler, arıcı kıyafetleri ile karakovan balı hasadı yapmanın heyecanını yaşadı Bal hasadına katılan İzmirli turist Özlü: 'Organik balın kesilme şekli ve kocaman leğenlere doldurulması ve hemen tadına bakma imkanı bulabilmek, balın tadı kadar süperdi' Bal kesimine kızı ile katılan Öcal: 'Gerçek balın ne demek olduğunu burada tecrübe ettik. Balı kendimiz çıkarıp kendimiz yedik'

ÖZKAN BİLGİN - Van'a gelen yerli turistler, bir arıcının üretim sahasında özel kıyafetler ile karakovan balı hasadı yaptı.

Bir tur şirketi aracılığıyla kente gelen ziyaretçiler, arıcı Ömer Akbulak tarafından misafir edildi ve yöresel ikramlardan tatma olanağı buldu.

Akbulak, arıcı kıyafetleri giyen misafirlere, kovanların bulunduğu bölgede dikkat etmeleri gereken konuları anlattı. Daha sonra burada bal hasadı yapan ziyaretçiler, kovandan çıkardıkları ürünleri satın aldı.

-"Büyük keyif aldık"

Van'a kızı Ece ile İzmir'den gelen Şevki Özlü, böyle bir deneyimi kaçırmamak için bal hasadına katıldığını söyledi.

Bal hasadından büyük keyif aldıklarını anlatan Özlü, "Gezimize süper bir final ile son verdik. Organik balın kesilme şekli ve kocaman leğenlere doldurulması ve hemen tadına bakma imkanı bulabilmek, balın tadı kadar süperdi." diye konuştu.

Bal kesimine kızı Deniz ile katılan İzmirli Gül Öcal da Van'ın insanın iyi, doğasının çok güzel olduğunu dile getirdi.

Bal hasadı ile yeni bir deneyim yaşadığını ifade eden Öcal, "Karakovan balını kovandan çıkardık. Müthiş bir şey gerçekten. Ben hiç bal yemeyen bir insanım. Şekerle hiç alakam yok ama balı çok rahat bir şekilde yedim. Beni gerçekten hiç rahatsız etmedi." dedi.

Bölgenin hayal ettiğinden çok farklı olduğunu vurgulayan Deniz Öcal da burada yaşadığı deneyimi şu sözlerle aktardı:

"Van'ın her yerini görüp tanımamız gerek. Biz ilk defa bal hasadı yaptık. Ben de normalde bal yemezdim ancak bu balın aroması ve tadı çok farklı. Şeker oranının olmadığı anlaşılıyor hemen. Normalde bu şekilde yapılmıyor endüstriyel üretimde. Gerçek balın ne demek olduğunu burada tecrübe ettik. Balı kendimiz çıkarıp kendimiz yedik. Urartuların neden bu coğrafyayı seçtiklerini şimdi daha iyi anlıyorum."

- "Amacımız ürünlerin yerinde görülmesi"

Akbulak ise karakovan balının hasadının ekim ayında yapıldığını söyledi.

Evinde ağırladığı müşterilerinin, kovanların bulunduğu bölgede farklı bir gün geçirmelerini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Akbulak, ''Amacımız bal almak isteyen vatandaşlarımızın ürünü yerinde görmesi ve satın alacağı balı kendisinin çıkarması. Balı çıkarıp, tadına bakıyorlar. Beğenenlerin balını hemen paket yapıp veriyoruz." dedi.

Bölgeye turistleri getiren tur şirketinin yöneticisi Engin Pişkin ise bu uygulamayı duyunca misafirlere farklı bir deneyim yaşatmak istediklerini ifade etti.

Bölgenin tarihi ve doğal birçok güzelliği barındırdığını dile getiren Pişkin, şöyle konuştu:

"Bunların arasında bal üretimi de bulunuyor. Biz de misafirlerimiz hem bu güzelliği yerinde görsün hem de bu deneyime ortak olsun diye tur içinde böyle bir faaliyet düzenledik. Bu kapsamda İzmir'den gelen konuklarımıza karakovan balının hasadını yaptırdık. Çok keyifli dakikalar yaşadılar. Bal alma niyeti olmayan tüm misafirlerimiz hasadı kendi eliyle yapınca ve tadına da bakınca bal almadan ayrılmadı."

Kaynak: AA