'Market Açılması Kurala Bağlanmalı'

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yeniden düzenlenmeli ve market açılması nüfus oranı başta olmak üzere belirli kurallara bağlanmalı'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bakkal sayısında düşüş yaşanırken zincir marketlerin büyük bir hızla çoğaldığını belirterek, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yeniden düzenlenmeli ve market açılması nüfus oranı başta olmak üzere belirli kurallara bağlanmalı." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, bakkal ve büfe sayısındaki azalmaya dikkati çekti.

Zincir marketlerin, dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'deki kadar hızlı artmadığını öne süren Palandöken, bakkal ve büfe sayısının son 10 yılda 240 binden 165 bine düştüğünü, sadece son bir yılda zincir market sayısının ise yüzde 13 artarak 28 bine ulaştığını kaydetti.

Palandöken, esnafı zincir marketlere karşı korumak amacıyla çıkarılan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Yasa, amacına hizmet eder noktaya getirilmeli. Bu, aynı zamanda Anayasanın 173. maddesinde yer alan 'Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve kollayıcı tedbirleri alır' hükmüne de uygun olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı menşeli zincir marketlerin mantar gibi çoğaldığını, esnafın ise zor durumda kaldığını aktaran Palandöken, "Buna dur diyebilmek için Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yeniden düzenlenmeli ve market açılması nüfus oranı başta olmak üzere belirli kurallara bağlanmalı." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA