'Lice Davası' İzmir'de Görülmeye Devam Edildi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili davaya, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993’te dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan dava, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi. Bugün 16’ıncı duruşması yapılan davaya sanık emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun avukatı Mehmet Eren Turan, müştekiler Muhammed Bayar, İlhami Bayar müşteki avukatları katıldı.

Müştekilerin çoğunun Diyarbakır’da olduğu için görülen davaya katılamadığı belirtildi. ’Taammüden öldürme’, ’Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik’, ’Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan dönemin Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu duruşmaya katılmadı.

Tanık taleplerine geçen celse olduğu gibi ret kararı çıktı

Müşteki avukatından Abdullah Zeytun, dosya üzerinden bu davanın görülemeyeceğini ve maddi gerçeğin ortaya çıkmayacağını söyleyerek, ’’Lice’de keşif yapılmasını ve mahkeme heyetinin katılmasını talep ediyoruz. O dönem olayların olduğu bölgeye gitmeye çalışan ancak bölgeye sokulmayan dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı, gazeteci Mithat Bereket’in dinlenmesini istiyoruz. Ayrıca Bahtiyar Aydın’ın ablası geçtiğimiz günlerde basına açıklamalarda bulundu. Biz Bahtiyar Aydın’ın ablası Birsen Aydın’ın da tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz" dedi.

Avukat Zeytun, tutuksuz sanıkların tutuklanmasını istedi. Mahkeme heyeti kısa bir aradan sonra Deniz Baykal ile Mithat Bereket’in tanık olarak dinlenmelerine ilişkin talepleri daha önceki duruşmalarda reddedildiği için ve dosyanın geldiği aşama itibari ile dinlenmelerine ilişkin talebin reddine, olay yerine ilişkin krokilerin mevcut olması nedeniyle keşfin reddedilmesine, yine Birsen Aydın’ın tanık olarak dinlenmesine ilişkin talebin reddine, daha önceki duruşmalarda reddedildiği için olay yerine ilişkin krokilerin mevcut olması nedeniyle keşfin reddedilmesine karar verip, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı Ocak ayına erteledi.
Kaynak: İHA