Kazakistan'da 'Şaman, Ayin Ve Törenler' Fotoğraf Sergisi

TWESCO Başkanı Kıdırali: 'Macaristan daha önceden TÜRKPA'ya gözlemci oldu. Şimdi de TWESCO’ya gözlemci olması Türk Konseyine bir adım atması demektir. Dolayısıyla biz bu adımı önemsiyoruz' Macaristan'ın Astana Büyükelçisi Barani: 'Kökenimizin aynı olduğu Türk halklarıyla işbirliğimizin daha da gelişeceğine inanıyorum'

Macar bilim adamı Mihaly Hoppal’ın “Şamanlar, Ayın ve Törenler” temalı fotoğraf sergisi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da açıldı.

Hopal'ın, Barış ve Uyum Sarayı'nda açılan fotoğraf sergisinde, Türk dünyası göçebe halklarının ortak medeniyeti yansıtıldı.

Sergiye katılan Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) Başkanı Darhan Kıdırali, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) gözlemcisi Macaristan'ın TWESCO'ya gözlemci statüsünü kazanmasının Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine (Türk Konseyi - TDİK) bir adım atması anlamına geldiğini söyledi.

“Burada Yakutlar, Tıva, Altay, Moğol gibi Orta Asya halklarının ve Macaristan’a uzanan kardeş halkların kültürünü görmekteyiz.” diyen Kıdırali, bu tür sergilerin halkları kültürel açıdan daha da yakınlaştırdığını söyledi.

Kıdırali, Macaristan’ın kökü Altay’dan başlayan, şu anda Avrupa’daki kardeş ülke olduğunu vurgulayarak, “Macaristan daha önceden TÜRKPA'ya gözlemci oldu. Şimdi de TWESCO’ya gözlemci olması Türk Konseyine bir adım atması demektir. Dolayısıyla biz bu adımı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkoloji merkezi olan Macaristan’ın TWESCO’ya üye olmasının büyük kazanım olduğunu dile getiren Kıdırali, Macaristan ile birlikte Türkoloji’den daha geniş Altayistik çalışmaları hızlandırmak istediklerini söyledi.

Kıdırali, “Altayistik sahası Türkoloji’den daha da geniştir. 3-4 yıl önce başlattığımız arkeolojik keşif çalışmaları kapsamında Ötüken’e, Altay’a gittik. Bundan sonraki Baykal’dan Balkan'a Atilla’nın iziyle temalı gezimiz önümüzdeki yıl Macaristan’a olacaktır.” dedi.

“Macaristan’dan sonra akademiye Moğolistan'ın ve diğer ülkelerin gözlemciliğini bekliyoruz.” diyen Kıdırali, Moğolistan ile akademi arasındaki ilişkilerin ileride resmi düzeye çıkmasını umut ettiğini sözlerine ekledi.

Sergiye katılan Macaristan'ın Astana Büyükelçisi Andras Barani de Türk Konseyi himayesindeki tüm kurumlarla iş birliği yapmak niyetinde olduklarını dile getirdi.

Diplomatlarının Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) çeşitli kurslarına katıldığını kaydeden Barani, "Dolayısıyla kökenimizin aynı olduğu Türk halklarıyla işbirliğimizin daha da gelişeceğine inanıyorum." diye konuştu.

Macaristan’ın gözlemci üyeliğe başvurusu, eylül ayında BM Genel Kurulu 72. Oturumu çerçevesinde düzenlenen Türk Konseyi üye devletleri Dışişleri Bakanlarının gayri resmi toplantısında oybirliğiyle kabul edilmişti.
Kaynak: AA