İran Büyükelçisi Fard'tan AA'ya Ziyaret

İran'ın Ankara Büyükelçisi Fard, AA'ya nezaket ziyaretinde bulundu.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard, beraberindeki heyetle Anadolu Ajansına nezaket ziyaretinde bulundu.

Büyükelçi Fard, AA'ya gerçekleştirdiği nezaket ziyaretinde AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ve AA Farsça Servisi Editörü Hikmet Gök tarafından karşılandı.

Kazancı, Büyükelçi Fard'ın ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, AA’nın İran ve bölge haberleri konusunda güçlü bir ekibe sahip olduğunu, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve önemseğini söyledi.

Astana süreci ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) gayrimeşru referandumun Türkiye ve İran'ı, tarih boyunca olmadığı kadar yakınlaştırdığına dikkati çeken Kazancı, AA’nın bir medya organı olarak bu gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve haberleştirdiğini vurguladı.

Kazancı, İran’ın Türkiye için herhangi bir ülke olmadığının altını çizerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin, ekonominin yanı sıra kültür ve ortak tarih sebebiyle daha derin bir boyut kazandığını ifade etti.

AA ile İran'ın resmi haber ajansı (IRNA) arasındaki mevcut ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini dile getiren Kazancı, gerçekleştirilecek karşılıklı ziyaretlerle bu iş birliğinin daha da ileriye taşınacağını ve bunun da iki ülkenin faydasına olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Fard da iki ülke ilişkilerinin cumhurbaşkanlarının yol göstericiliğinde son dönemlerin en üst seviyesine çıktığını belirterek İran ve Türkiye'nin başta ekonomi olmak üzere birçok alanda birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu dile getirdi.

Türkiye ve İran'ın farklı düşündükleri birtakım konularda ise iyi düzeyde yapıcı diyalogları olduğunun altını çizen Fard, Astana sürecinde varılan olumlu aşamanın bu diyaloğun sonucu olduğunu kaydetti.

Fard, Türkiye ve İran'ın başta Kuzey Irak olmak üzere bölgedeki birçok kritik konuda aynı görüşe sahip olduğuna dikkati çekerek, iki ülke arasında siyasi, ekonomik, askeri ve güvenlik alanlarında iş birliği çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Kendisinin de büyükelçi olarak bu ilişkilere katkı sağlamaya çalıştığını ifade eden Fard, iki ülke cumhurbaşkanlarının koyduğu 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması hedefi konusunda iki ülkenini de yüksek bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Fard, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran'a düzenlediği son ziyaretinde imzalanan anlaşmaların önemine dikkati çekerek bu anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkileri yeni bir boyuta taşıdığı değerlerdirmesinde bulundu.

Medya ve iletişim ağlarının ülkeler arasındaki ilişkilere olan etkisine değinen Büyükelçi Fard, bölgedeki ve dünyadaki gelişmelerin bölgesel medya kuruluşlarından ziyade bölge dışından olan yabancı medya kuruluşları tarafından haberleştirilmesinin büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti.

Fard, bu sebepten dolayı AA ve IRNA arasındaki ilişkilerin artırılmasının gerektiğine inandığını ifade ederek, IRNA yönetiminin AA ile ilişkilerini geliştirme isteği olduğunu belirtti.

Tahran ve Ankara arasındaki ilişkilerin kendine has bir karakteri olduğu ve iki ülke ile sınırlı olmadığının altını çizen Fard, iki ülke arasındaki ilişkilerin bölgesel ve uluslararası etkileri olması sebebiyle İran'ın her zaman Türkiye’ye önem verdiğini dile getirdi.

Kaynak: AA