Cezayir'deki Ekonomik Gelişmeler

Cezayir Ticaret ve Esnaf Odası Başkanı Bolnuvar, petrol ve türevlerine getirilecek zam sonrası yerel ve ithal tüketim ürünlerinde de yüzde 10 artış olabileceğini belirtti.

Cezayir'de petrol ve türevlerinde artışı öngören 2018 yılı genel bütçesinin onaylanmasının ardından, ülkede bu artışa bağlı hayat pahalılığı dalgasından endişe ediliyor.

Hükümet, petrol ürünlerine uygulanacak fiyat artışının ise hazineye 61 milyar dinar (yaklaşık 600 milyon dolar) katkı sunmasını öngörüyor.

Cezayir Ticaret ve Esnaf Odası Başkanı Tahir Bolnuvar, konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrol ve türevlerine getirilecek zam sonrası yerel ve ithal tüketim ürünlerinde de yüzde 10 artış olabileceğini belirtti.

Bolnuvar, muhtemel zamların endişeye sebep olduğunu ve hayat pahalılığı dalgasını da beraberinde getireceğini vurgulayarak, "Uzmanların para basımından dolayı dinarın değer kaybedeceği yönündeki uyarılarına ek olarak, hükümetin de yakıt fiyatlarındaki artış kararı, genel fiyatların yükselmesi için yeterli sebep teşkil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Nakliye giderlerinin artmasıyla bu sektörle doğrudan ilgili ürünlerin de fiyatının yükseleceğine dikkati çeken Bolnuvar, "Çiftçiler ve fabrikalar üretimde yakıt harcıyor. Dağıtım ve taşıma faaliyetleri de yakıtlara bağlı. Bu durum ise fiyatların artmasına sebep olacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA