Bilecik Belediyesi Veteriner İşler Müdürlüğü'nden Açıklama

Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden sahipli ve sahipsiz hayvanlar hakkında bir açıklama yapılarak ilgili vatandaşlar uyarıldı.

Yapılan açıklamada, ilgili yasaya göre sahipli hayvan tanımının yapıldığı, sahipsiz hayvanların ise barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvan olarak tanımlandığı belirtildi. Kontrollü hayvan tanımının ise; bir kişi kuruluş kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları periyotik sağlık kontrolleri yapılan işaretlenmiş ve kayıt altındaki ev ve süs hayvanlarını anlattığını anlatılan açıklamada, "5199 Sayılı Yasanın 5. maddesinde hayvan sahiplenilmesi ve bakımı hakkında açıklama yapılmıştır. Buna göre bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar. Tehlike arz eden sokak hayvanları hakkında ise; Yasanın 14 maddesi ı bendinde ise ’’Pitbull, japanese, tosa fila, brasileiro, dogo argentino gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek sahiplenmek sergilemek ve hediye etmek yasaktır’’ denmektedir. Bu yasaklara uymayanlara bin TL ile 15 bin TL arasında cezai işlem yapılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca; hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği taktirde Bilecik Belediyesi, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ile ilgili kurumlar tarafından gerekli yaptırımların uygulanacağı bilgisi verildi.

Kaynak: İHA