Başkan Asya, 'Dünya Mirası Türkiye' Programına Konuk Oldu

MUŞ – Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, TRT’de yayınlanan ‘Dünya Mirası Türkiye’ programına konuk oldu

Başkan Asya, 'Dünya Mirası Türkiye' Programına Konuk Oldu
Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) Genel Başkanı Fikret Yıldız’ın sunuculuğunu yaptığı ‘Dünya Mirası Türkiye’ programının bu haftaki durağı Muş oldu. Kentin tarihi, kültürü ve ekonomisi ile ilgili bilgileri paylaşmak üzere programa konuk olan Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş ilinin bölgenin en güvenli ili olduğunu söyledi.

Muş Ovası kenarında kurulan kentin lalesi ve üzümü ile tanındığını belirten Başkan Asya, şehrin Sultan Alparslan ve Malazgirt Zaferi ile özdeşleştiğini kaydetti.

Başkan Asya, “Muş’u, Sultan Alparslan’ın şanı ve şerefi ile taçlanan Şeyh Muhammed-i Mağribi ve Müştak Baba gibi alimlerin ilim ve irfanı ile kemale eren şehir olarak tanımlıyoruz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilimizde bin yılı aşkın bir kardeşlik hukukunun devam ettiğini özellikle belirtmek isterim. Muş’un ve bölge illerinin sürekli kaos ortamındaymış gibi gösterilmesinden muzdarip olduk. Bu algıyı ortadan kaldırmak için mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Muş, doğal güzellikleri ile tarihi ve kültürel değerleri ile gezilmesi ve görülmesi gereken iller arasındadır. Zaten burada ağırladığımız misafirler, bizim sürekli dillendirdiğimiz güzellikleri hemen fark edebiliyorlar. Malazgirt Zaferi ile başlayan birlik ve beraberlik ruhunu her zaman yaşatmanın gayretindeyiz” dedi.

26 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Malazgirt Zaferi kutlamalarına değinen Başkan Asya, “Bu yıl Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 1071 Malazgirt Zaferi’nin 946’ncı yıldönümünü olması gerektiği gibi kutladık. Ülkemizin her bir ferdine bu duyguyu yaşattığı için Cumhurbaşkanımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum. Biz her zaman şu ifadeyi kullanıyoruz; Malazgirt olmasaydı, Çanakkale olmazdı. Onun için Malazgirt’teki birlik ve beraberlik ruhunun yaşatılması gerektiğini söylüyorduk. Allah’a şükürler olsun, Cumhurbaşkanımız bunun startını verdi. İnşallah bundan sonra her yıl bir önceki yıldan daha güzel bir şekilde bu tarihimizi yaşatacağız” ifadelerini kullandı.

Muş’un köklü bir tarihe sahip olduğunu belirten Başkan Asya, “Bugün farklı dönemlerde yapılmış, tarihi yapılarımız mevcuttur. Bazıları bugüne kadar tahrip olmadan kullanılırken bazıları da kullanılamaz durumdaydı. Bizler, tarihi dokumuza sahip çıkmak adına çeşitli projeler hayata geçirdik. Bunlardan biri yıllarca eski hükümet konağı olarak kullanılan binanın tahsisini yaparak restorasyonunu gerçekleştirdik. Şu anda bu binamız belediyemiz ek hizmet binası olarak hizmet vermektedir. Öte yandan Yıldızlı Hanımızı aslına uygun şekilde restore etmek üzere projemizi hazırladık. Önümüzdeki günlerde burada başlatacağımız çalışma ile bu tarihi eserimizi de gün yüzüne çıkarmış olacağız. Bununla beraber 1940’lı yıllarda yıkılan Tarihi Muratpaşa Camisi’nin yeniden hayat bulmasına öncülük ediyoruz. Araştırma kazısının tamamlandığı caminin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak proje ile yapımına başlanacak. Bu tür faaliyetlerle tarihi yapılarımıza sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmanın gayretindeyiz” şeklinde konuştu.

Başkan Asya, programın sonunda görev süresi içerisinde yapılan ve yapımı devam eden belediye yatırımları ile ilgili bilgi verirken, Muş’un her alanda turizme müsait bir il olduğunu belirterek, ziyaretçilere çağrıda bulundu.
Kaynak: İHA