'Anuga'dan Türk Gıdacısına Tüyolar

MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Bayizit: 'Vitaminli, yosunlu, protein takviyeli içecekler, organik gıdalar ön plana çıktı. Tamamen doğala ve organiğe bir dönüş var. Amerika pazarı tamamen organiğe dönüyor' 'Türkiye'nin dökme zeytinyağı ihracatını kesinlikle durdurması gerekir. Bizim sattığımız ürünler, uluslararası pazarlarda yarım kilogramlık, bir kilogramlık ambalajlarla bize rakip olarak geri dönüyor'

Müstakil Sanayici ve İşadamları (MÜSİAD) Bursa Şubesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Murat Bayizit, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Anuga Gıda ve İçecek Fuarı'nın Türk gıda sektörüne önemli mesajlar verdiğini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) organizasyonu çerçevesinde iş adamlarından oluşan heyetle Anuga gıda fuarına katılan Bayizit, fuarda fonksiyonel gıdaların dikkati çektiğini söyledi.

Anuga'da vitaminli, yosunlu, protein takviyeli içeceklerin öne çıktığını dile getiren Bayizit, "Diğer stantlarda da tamamen doğala ve organiğe bir dönüş var. Mesela yurt dışındaki başta perakende olmak üzere tüm firmalar organiğe gidiyor. Amerika pazarı tamamen organiğe dönüyor. Özellikle Türkiye'de organik bahçelerin artması lazım.

Türkiye'de gıda sanayisinde üst yapıyla ilgili problem yok ama işin tarla boyutu çok büyük problem. Her geçen gün de geriye doğru gidiyor. Fuarın bize verdiği mesajları iyi okumak lazım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dökme zeytinyağı ihracatını kesinlikle durdurması gerektiğine dikkati çeken Bayizit, şöyle konuştu:

"Bizim sattığımız ürünler, uluslararası pazarlarda yarım kilogramlık, bir kilogramlık ambalajlarla bize rakip olarak geri dönüyor. Ciddi bir pazarlama problemimiz var, bu konuda çok daha ciddi çalışma yapmalıyız. Biz fason üretim yapıyoruz. Bizim ürünlerimizi alıp rafa ürün yapan firmaların malları yürüyor. O zaman biz Avrupa'nın içindeki üçüncü kuşağa devrolmuş bir takım markaları satın alarak Avrupa'nın içine o markalarla yürüyeceğiz. Üretimini de Türkiye'de yapacağız."

- Chia ve kinoa gibi egzotik tohumlara ilgi

Anuga'ya katılan Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur da 107 ülkeden 7 bin 405 firmanın katılım sağladığı fuarda İtalya'nın 853, Almanya'nın 716, İspanya'nın 546, Çin'in 543 ve Türkiye'nin 298 katılımcı ile temsil edildiğini söyledi.

BTSO'nun bölgedeki firmalarının dünya pazarını yakından tanımaları için Anuga fuarına 72 firma ile katılım sağladığını dile getiren Çopur, "Bu yeni fırsat veya gözlem amaçlı organizasyon, dünya ile iletişim halinde olarak ithalat-ihracat olanakları ile ürün portföyünü genişletmek ve yeni teknoloji kullanımlarını öğrenmek isteyen kişi veya kurumlar için çok önemlidir." dedi.

Fuar kapsamında, gıda sanayinde 10 başlık altında belirlenen 10 trend konuyu şöyle sıraladı:

"Temiz etiket: Etiketlemede yeni bir küresel standart oluşturulması ve bilgilerin tüm tedarik zincirini kapsaması.

Yıkıcı yeşil: Bitki temelli sütler, et alternatifleri ve hayvansal ürünleri yemeyen kişiler için yeni ürünlerin, temel beslenme rehberine hızla girdiği ve tüketicilerin bitkilerin doğal yararlarını günlük hayatlarına entegre edeceği yenilikçi seçenekler.

Tatlı terazi: Yeni ürün geliştirmede şeker ilavesinin azaltılması veya şekersiz ürün üretimine doğru olan yönelim.

Mutfak senfonisi: Etnik mutfaklardaki yemek çeşitliliği ve özgünlüğüne ulaşılabilir olmak.

Ayarlı gövde: Tüketicilerin kendi beslenme alışkanlıklarını kişiselleştirmesi. Protein ve probiyotik gibi sağlıklı olduklarını düşündükleri yiyecek ve içecek alımını artırması.

Sade sofistike: Tüketicinin daha kaliteli ürüne daha fazla para vermeyi tercih etmesi.

Özetlenmiş zamanlar: Atıştırmalıkları, yenebileceği farklı anlara veya zamana bağlı olarak bölüştürme.

Pester gücünün ötesinde: Günümüzün en genç neslinin yeniliklere açık olması ve ebeveynlerinin ne yediğini de etkilemesi açısından çocuklar için yapılan özel hedefler.

Bulanık sınırlar: En yenilikçi ürünler, farklı kategorilerin kavşağında gözlemleniyor ve gıdalardaki sınırlar bulanıklaşıyor. Bu durum, tamamen yeni ürün grupları ve kategorilerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Değişim tohumları: Önceki yıllarda, chia ve kinoa gibi egzotik tohumlarda tüketici ilgisinin artması, genel olarak bu tip tohumların tüketilmesine neden olmuştur. Tohumlardaki yüksek protein içeriği de dahil olmak üzere sunduğu doğal lezzet, doku ve sağlık kaynağından tüketiciler yararlanmaya çalışmaktadır."

Kaynak: AA