'Almanya İle Dostluğun Tarihine Pencere Açan' Kitap Görücüye Çıktı

'Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden OsmanlıAlmanya İlişkileri' adlı eser Frankfurt Kitap Fuarı'nda ilk kez okuyucuyla buluştu Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özyetgin: 'Kitabımız OsmanlıAlmanya ilişkilerinin, Almanya dostluğunun tarihine bir pencere açıyor'

Türk ve Alman toplumları arasındaki ilişkilerin tarihi boyutunu ve derinliğini fotoğraflar üzerinden okuma şansı sunan “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Almanya İlişkileri" adlı eser, 69. Frankfurt Kitap Fuarı'nda ilk kez okuyucuyla buluştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Türkçe ve Almanca hazırlanan kitapta, Sultan II. Abdülhamid'in koleksiyonunda yer alan fotoğraflardan oluşan özel seçkiye yer verildi.

Türk ve Alman toplumları arasındaki ilişkilerin tarihi boyutunu ve derinliğini fotoğraflar üzerinden yansıtan kitap, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen proje kapsamında hayata geçirildi.

Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Melek Özyetgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitabın Osmanlı-Almanya ilişkilerinin, Almanya ile dostluğun tarihine bir pencere açtığını söyledi.

Kitapta yer alan fotoğrafların, Sultan 2. Abdülhamid’e ait birer hazine değerinde olduğuna dikkati çeken Özyetgin, "Her biri sanat eseri değerindeki 911 albüm içinde yer alan 36 bin 585 fotoğraftan oluşan çok zengin bir fotoğraf külliyatı. Bu koleksiyon bize Sultan 2. Abdülhamid’in fotoğrafa olan ilgisi sayesinde geldi." diye konuştu.

Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak İstanbul Üniversitesi ile fotoğrafların dijitalleştirilesi konusunda ortaklaşa bir proje gerçekleştirdiklerini anlatan Özyetgin, "Bu koleksiyonun dijitalleştirilmesi, bunun veri tabanının işlenmesi, sergilerle, kitaplarla tanıtılması gibi çok geniş açılımlı bir proje hazırladık. Bu koleksiyon kültürel miras olarak çok değerli ve gelecek nesillere iyi şartlarda aktarılması çok önemli.” ifadesini kullandı.

Özyetgin, Sultan 2. Abdülhamid’in dünyayı fotoğraflarla izlediğini belirterek, şöyle devam etti:

“Osmanlı coğrafyası çok geniş bir alan. Yönettiği devletin bütün sınırlarına fotoğraflar aracılığıyla ulaştığı görülüyor. Tabii sadece kendi fotoğrafçıları yok aynı zamanda dünyanın ünlü fotoğrafçıları da Sultan’a özel albümler gönderiyorlar hediye olarak. 36 bin 585 kare fotoğrafın ve albümlerin bir kısmı 30’dan fazla yabancı ülkelere ait."

Söz konusu eseri daha önce Türkiye-Fransa ilişkileri üzerine hazırladıklarını anımsatan Özyetgin, aynı kitabı İngiltere ve ABD ilişkileri üzerine de hazırlayacaklarını dile getirdi.

Özyetgin, kitabın politik bir amaç taşımadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu bir politik kitap değil ama Türk-Alman dostluğunun, aynı şekilde Türk-Fransız dostluğunun geçmişine, tarihine bir pencere oluşturuyor çünkü biz toplumlar arasındaki ilişkileri bazen önyargıların gölgelediği bir takım şeyleri böyle kültür düzleminde aşmak bazen kolay oluyor. Fotoğraflar üzerinden giderek geçmişteki yakın ilişkileri ön plana çıkarmak çok kıymetli diye düşünüyorum."

Osmanlı İmparatorluğu'na özellikle Sultan Abdülhamid'in katkılarıyla fotoğraf kültürünün çok erken geldiğini dile getiren Özyetgin, Abdülhamid’in fotoğrafa olan merakının sektörün gelişimine katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA