ABD'nin UNESCO'dan Çekilme Kararı Alması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: 'ABD'nin UNESCO'dan çekilmesi birçok önemli projenin bozulmasına yol açacak' 'ABD’nin ayrılma kararını, örgütün Paris’te düzenlenen genel direktörlük seçimlerinin belirleyici turu öncesinde açıklaması da dikkat çekici”.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) çekilme kararının birçok önemli projenin bozulmasına yol açacağını ifade etti.

Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin UNESCO’dan çekilme kararının "hayal kırıklığı" yarattığını belirterek, bunun, örgütün bulunduğu durumun kötüleşmesine yol açacağını kaydetti.

UNESCO’nun kurulma aşamasından bu yana örgütte yer alan ABD’nin kararını üzüntüyle karşıladıklarına işaret eden Zaharova, "Ancak ABD’nin 2011'den bu yana örgüte aidatlarını ödemediğini ve bu tavırla örgütün çalışmalarını zorlaştırdığını da belirtmek gerekiyor. ABD’nin ayrılma kararını, örgütün Paris’te düzenlenen genel direktörlük seçimlerinin belirleyici turu öncesinde açıklaması da dikkat çekici." ifadelerini kullandı.

Zaharova, ABD’nin kararı nedeniyle UNESCO çerçevesindeki birçok önemli projenin de bozulacağını savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, UNESCO'dan "İsrail karşıtı tutumu" ve "yapısal reform ihtiyacı" nedeniyle ayrıldığını açıklamıştı.

Bakanlık açıklamasında, "12 Ekim 2017'de Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin UNESCO'dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir. UNESCO'daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır." ifadelerine yer verilmişti.
Kaynak: AA