Valiler Buluşması

İçişleri Bakanı Soylu: (1) 'Son bir yılda terör örgütlerine yönelik 68 bin 464 operasyon gerçekleşirdik. Bunların 40 bin 215’i PKK, 25 bin 818’i FETÖ’ye yönelik operasyonlardır. Kalanı DEAŞ ve aşırı sol terör örgütlerine yönelik olarak gerçekleştirilmiştir' 'Operasyonlar neticesinde 30 bin 167 kişi tutuklanmış, 2 bin 242 terörist etkisiz hale getirilmiş, bin 488 sığınak ve barınak imha edilmiş, 515 terör eylemi de gerçekleşmeden engellenmiştir' 'Şu ana kadar Suriye sınırında acil sınır fiziki güvenlik sistemi kapsamında 90 kilometresi valiliklerimiz, 495 kilometresi TOKİ ve 170 kilometresi Milli Savunma Bakanlığı tarafından olmak üzere toplam 755 kilometre beton duvar yapılmıştır'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son bir yılda terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilen toplam 68 bin 464 operasyonun gerçekleşirdik. Bunların 40 bin 215’i PKK, 25 bin 818’i FETÖ’ye yönelik operasyonlardır. Kalanı DEAŞ ve aşırı sol terör örgütlerine yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonlar neticesinde 30 bin 167 kişi tutuklanmış, 2 bin 242 terörist etkisiz hale getirilmiş, bin 488 sığınak ve barınak imha edilmiş, 515 terör eylemi de gerçekleşmeden engellenmiştir." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde "Valiler Buluşması" programında konuştu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılışında konuşan Soylu, Soylu, İçişleri Bakanlığının sorumluluk sahasının çok geniş olduğunu ve bakanlık bünyesinde köklü kurumların bulunduğunu söyledi.

Soylu, Jandarma, polis ve sahil güvenlik birimlerinin kahramanca mücadele ettiklerini, mülki idare amirlerinin görevleri başında şehit olduklarını hatırlattı.

Programın iki gün süreceğini ifade eden Soylu, valilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edileceklerini söyledi. Soylu, yine bu süre içerisinde ilgili bakanların da valilelere hitap edeceğini belirtti.

Terörle mücadelenin 7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'nin en aktif gündem maddesi haline geldiğini anlatan Soylu, terörle mücadelede 15 Temmuz sonrasında yeni bir vizyon ve yeni bir stratejinin ortaya konulduğunu söyledi.

Türkiye'nin, PKK-KCK-PYD-FETÖ ve DEAŞ’tan oluşan bir cepheyle mücadele ettiğini belirten Soylu, operasyon stratejisinin değiştiğini, İHA, SİHA ve İKU'lar sayesinde teröristlerin "yuvalarında" imha edildiğini belirtti.

- "515 terör eylemi engellendi"

Son bir yılda terör örgütlerine yönelik 68 bin 464 operasyon gerçekleşirdiklerini bildiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların 40 bin 215’i PKK, 25 bin 818’i FETÖ’ye yönelik operasyonlardır. Kalanı DEAŞ ve aşırı sol terör örgütlerine yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonlar neticesinde 30 bin 167 kişi tutuklanmış, 2 bin 242 terörist etkisiz hale getirilmiş, bin 488 sığınak ve barınak imha edilmiş, 515 terör eylemi de gerçekleşmeden engellenmiştir.

Bu yeni yaklaşım neticesinde alınan tedbirlerle 2016 yılına göre sabotaj/kundaklama türü eylemlerde yüzde 64, yol kesme eylemlerinde yüzde 84, yağma eylemlerinde yüzde 45, adam kaçırma eylemlerinde yüzde 70 oranında bir azalma elde edilmiştir."

- "Aylık uçuş saatlerini 170'ten 2 bin 442 saate çıkarttık"

Yeni mücadele konseptinin en önemli ayağının savunma sanayisinin millileştirilmesi ve özellikle yerli malı İHA, İKU ve SİHA'ların kullanımı olduğunu ifade eden Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının mevcudundaki silahlı ve silahsız insansız hava araçlarıyla insansız keşif uçağı sayılarının artırıldığını anlattı.

İnsansız hava araçlarıyla yapılan operasyonlarda şehit verilmediğini hatırlatan Soylu, önceki dönemde parayla satın alamadıkları, alınsa bile tamirini yaptıramadıkları bu araçların Türkiye tarafından üretildiğini kaydetti.

Soylu, insansız hava araçlarının aylık uçuş saatlerini 170 saatten 2 bin 442 saate çıkarttıklarını ve böylece karadan olduğu kadar havadan da alan hakimiyetini sağladıklarını anlatarak, bu kabiliyeti daha da geliştireceklerini söyledi.

- "Sizler de bizler de biliyoruz"

Zor bir dönemden geçildiğini, bir taraftan terör ve kimyasal uyuşturucu diğer taraftan ise ekonomik saldırılara karşı mücadele ettiklerini belirten Soylu, "15 Temmuzda gerçekleştirilen saldırının sadece bir meczup tarafından organize edilmediğini sizler de, bizler de biliyoruz" dedi.

Valilere, "Birikiminizle, tecrübenizle, memleketinize olan sadakatinizle bu alanda görev yapabileceğiniz en onurlu dönemden geçiyorsunuz." diye seslenen Soylu, kendilerinden önceki nesillerin yaşadıklarını yaşamak istemediklerini vurguladı. Soylu, "Darbelerin, ekonomik krizlerin birtakım saldırıların içerisinde acaba ne olacak endişesiyle karşı karşıya kaldığımız bir Türkiye tablosunu yarına taşımak bizim sorumluluklarımız içerisinde yoktur. Biz güçlü bir Türkiye'yi yarına bırakmak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

- İHA'ların operasyonlarında 294 terörist öldüdüldü

İnsansız hava araçları ile yıl başından ekim ayı başına kadar 11 bin 321 saatlik uçuş gerçekleştirdiklerini anlatan Soylu, "Bunlar olmasaydı biz ne yapacaktık. Ya İsrail'e yalvaracaktık, ya da ABD'nin modası geçmiş İHA'larına yalvaracaktık. Veyahut da iki elimizi bacaklarımızın arasına koyup teröristlerin nerede olduğunu düşünmeye çalışacak ve evlatlarımızın göğüs göğüse muherebesinde 'Allahım onlara zeval vermesin' diye dua ediyor olacaktık." dedi

Aynı dönemde İHA'larla gerçekleştirilen operasyonlarda 294 teröristin ölü ele geçirildiğini ve 132 sığınak ile barınağın etkisiz hale getirildiğini belirten Soylu, elde edilen istihbaratın emniyet, jandarma ve TSK tarafından kullanılabildiğini kaydetti

- EYP Komisyonları

Terörle mücadelede önemli bir sorun alanı olan el yapımı patlayıcılarla (EYP) ilgili de ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını, bu noktada 23 ilde valiler başkanlığında EYP komisyonları kurulduğunu belirten Soylu, bu komisyonlar tarafından tüp ve lpg ile gübre satış bayilerinin, kritik geçiş noktalarının, proteknik maddelerin kamera sistemi ile kontrol edilmesi, kayıtlarının tutulması ve çiftçilerin alacakları gübre miktarının belirlenerek takip edilmesi çalışmalarının da hızla devam ettiğini söyledi.

- "755 kilometre beton duvar"

Gerek sınır güvenliği, gerekse terörle mücadele ile ilgisi olması bakımından önemli bir yeniliğin de Doğu ve Güneydoğu sınırlarındaki entegre sınır yönetimi sistemi olduğunu belirten Soylu, bunun için de sınır aydınlatması ve güvenlik duvarı, çitler gibi sınır fiziki güvenlik tedbirleri bulunduğunu ifade etti. Soylu, şunları söyledi:

"Şu ana kadar Suriye sınırında acil sınır fiziki güvenlik sistemi kapsamında 90 kilometresi valiliklerimiz, 495 kilometresi TOKİ ve 170 kilometresi Milli Savunma Bakanlığı tarafından olmak üzere toplam 755 kilometre beton duvar yapılmıştır. Valiliklerimiz tarafından bu duvarları takip eden 28 kilometre yol, 44 kilometre de kafes tel tamamlanmıştır. Hatay sınırımızda 38 kilometre yüksek güvenlikli çit tamamlanmıştır. Yine gerek Doğu ve Güneydoğu’da, gerekse ülkemizin batı sınırında toplam 370 kilometre sınır aydınlatması gerçekleştirilmiştir. Tabii bu sınır projelerinde üretim halen devam etmektedir. Gerek modüler duvar, gerekse yol ve çit çalışmalarımız sürmektedir."

Programa İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile 81 ilin valisi, ilgili genel müdür ve daire başkanları katıldı.

(Sürecek)

Kaynak: AA