Türkiye-Kanada İş Forumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Toplu, “Küresel çalkantılara ve bölgemizdeki belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisi hem dinamizmini hem de direncini kanıtladı” dedi.

Türkiye ve Kanada arasındaki iş hacmini artırmaya yönelik imkanların ele alındığı Türk-Kanada İş Forumu gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Toplu, Kanada’nın 1.5 trilyon dolarlık milli geliriyle dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi içinde yer aldığına dikkat çekerek, “Amerika kıtası ülkeleri arasında ise ekonomik büyüklük açısından ABD ve Brezilya’nın ardından 3’üncü sırada yer almaktadır. Kanada, Kuzey Amerika pazarı ile hızla gelişen Asya ekonomileri arasında bir köprü görevi üstlenmektedir. Kanada, güvenli iş ve yatırım ortamı ile dünyanın önde gelen en dinamik ekonomilerinden biridir. Aynı şekilde Türkiye, bulunduğu bölgede bir imalat sanayi üssüdür. İhracatımızın yüzde 90’ından fazlası sanayi ürünüdür. Bunun da yaklaşık yüzde 65’ini Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelere yapıyoruz. Yani kaliteli üretiyor ve uygun fiyata satıyoruz. Turizm, müteahhitlik, lojistik, tarımsal üretim gibi alanlarda da dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Turizmde dünyanın 6’ncı büyük destinasyonuyuz. Lojistikte ABD’den sonra en büyük karayolu taşıma filosuna sahibiz, tarımsal üretimde dünyada 7’nci, Avrupa’da birinci sıradayız. Müteahhitlik sektöründe dünyanın en büyük 250 şirketi içinde 46 firmamız var. Bu açıdan da dünyada 2’nci sıradayız. Türk müteahhitlik firmaları 5 kıtadaki 115 ülkede faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar yaklaşık 350 milyar dolarlık 9 bin proje gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk yarısında yüzde 5 büyüdüğünü kaydeden Toplu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AB, OECD ve G-20 ülkeleri içinde en yüksek büyüyen 3’üncü ülkeyiz. Bu çarpıcı performansı yılın ikinci yarısında da devam ettireceğimize inanıyorum. Nitekim dün IMF Türkiye için büyüme beklentisini yukarıya doğru revize etti. Ekonomide büyümenin yansımasını istihdamda gördük. İlk 6 ayda özel sektör istihdamı 1,2 milyon kişi arttı. İhracatımız 2016 sonunda 142 milyar dolardı. Eylül sonunda yıllık bazda 153 milyar dolara ulaştık. Özetle küresel çalkantılara ve bölgemizdeki belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisi hem dinamizmini hem de direncini kanıtladı.”

Kanada’nın Türkiye’nin önemli müttefiklerinden biri olduğunu sözlerine ekleyen Toplu, “NATO ve G-20’de birlikte çalışıyoruz. İlişkilerimizi her alanda daha da geliştirerek derinleştirmek istiyoruz. Karşılıklı yatırımlarımızı ve ticaret hacmimizi arttırmak istiyoruz. Türkiye-Kanada ikili ticaret hacmi, 2004 yılında 715 milyon dolar iken, 2013 yılında 2,3 milyar dolara ulaştı. Ancak 2014-2016 yıllarında ticaret hacmimizde sürekli bir gerileme yaşandı. Kanada, 2016 yılı ihracatımızda binde 4 payla 41’inci sırada yer almıştır. 2016 yılı ithalatımızda ise binde 5 payla 42’nci sıradadır. Kanada, Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2016-2017 dönemleri için belirlenmiş olan ‘Öncelikli Ülkeler’ arasında yer almaktadır. Nitekim 2017 yılının ilk 9 ayında ticaret hacminde iyileşme görülmektedir. Buna rağmen hala 2013 yılı rakamlarının gerisindeyiz. Biz, Türk iş dünyası olarak ikili ticari ilişkileri artırmak istiyoruz. Haziran ayında bir heyetle Ottowa, Montreal ve Toronto’yu ziyaret ettik. Verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Şimdi de Kanada’dan bir heyet ülkemizi ziyaret ediyor. Bugünkü görüşmelerden de başarılı sonuçlar alınmasını umuyoruz. Kanada’daki temaslarımızda da vurgulamıştık. Kanada-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, karşılıklı ticaretin artmasına önemli katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi’nin kurulması ve çalışmalarına başlamasını bekliyoruz. Yatırım rakamları da iki ülke potansiyelinin gerisinde kalmaktadır. 2016 yılı rakamlarına göre Kanada’nın yurt dışındaki yatırımlarının toplam tutarı 954 milyar dolardır. Kanada’nın Türkiye’de ise yaklaşık 465 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor. Hem ticarette hem de yatırımlarda bu rakamlarla yetinemeyiz. Aramızda daha ciddi bir potansiyel söz konusudur. Türkiye-Kanada iktisadi ve ticari ilişkilerini genişletmek ve derinleştirmek için ciddi fırsatlar var. Ancak, iki tarafta da karşılıklı bilgi eksikliği olduğu da görülüyor. Karşılıklı ziyaretlerin bu bilgi eksikliğini gidermede önemli katkıları olacaktır. O açıdan Birliğimizce Haziran ayında Kanada’ya gerçekleştirilen ziyaret ile bu iş forumu benzeri çalışmaları sürdürmeliyiz. TOBB olarak Ontario Ticaret Odası ile işbirliği anlaşması imzaladık. Anlaşmanın uygulanmasına dönük ortak etkinliklerle ikili ilişkilere katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Toplu, Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Mike Ward ve Kanada Ankara Büyükelçisi Chris Cooter’e hediye takdim etti. Toplantının ikinci oturumu basına kapalı olarak gerçekleşti.
Kaynak: İHA