Tedavi Edilen Deniz Kaplumbağaları Doğal Ortamlarına Bırakıldı

Hatay’da yaralı halde bulunan ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde (DEKİYM) tedavisi yapılan deniz kaplumbağaları iyileşme süreçlerinin ardından doğal ortamlarına bırakıldı.

Tedavi Edilen Deniz Kaplumbağaları Doğal Ortamlarına Bırakıldı
Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammet Enes Altuğ, bu yıl merkeze 14 tane yaralı deniz kaplumbağası geldiğini belirterek, “Bunlardan 3 tanesi Kelonya Midas, diğer 11 tanesi Caretta Caretta dediğimiz türler. Bu türler nesli tehlikede ve korunmakta olan türler. Ulusal ve uluslararası bazda olan sözleşmeler ile koruma altında olan türler. Bunun için bölgemizde etkin bir şekilde Orman ve Su İşlerİ, doğa koruma milli parklar müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde üniversitemizde yaralı deniz kaplumbağalarının neslinin devamına katkıda bulunmak için yaralı ve tedavi gereken, operasyon gereken her türlü müdahaleleri yapıyoruz” dedi.

3 yaralı kaplumbağadan bir tanesinde olta olduğunu diğer ikisinde kafa travması yaralanmaları bulunduğunu belirten Altuğ, "Kafa travmalarının bir tanesi yaklaşık 3 aylık bir tedavi süreci sürdü. Diğer kafa travması olan ve olta ile yakalanan kaplumbağanın ise yaklaşık 2 aylık bakım ve tedavi sürecinden sonra sağlıklarına kavuşturduk ve gönderdik. Bu yıl toplamda 6 tane yaralı deniz kaplumbağasını özgürlüğüne, doğal ortamına kavuşturmuş olduk” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hatay İl Şube Müdürü Cüneyd Çağlar ise, “Bu kaplumbağa türleri, nesli tükenme tehlikesi altında olan türler ve biz ülke olarak Uluslararası Sözleşmelerle de nesli tükenme tehlikesi altında olan bu deniz kaplumbağalarımızı koruma taahhüdünü vermiş bulunmaktayız ve ülke olarak da bu taahhüdümüzü yerine getiriyoruz. Aynı zamanda da neslinin devamına katkıda bulunmuş oluyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına bu faaliyetin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA