Sudan'da Halkın Elindeki Silahların Toplanması

Halkın elindeki silahların toplanması ve güvenliğin tesisine katkı vermesi için Kuzey Darfur'a 10 bin kişilik askeri birlik gönderildi.

Sudan hükümetinin, halkın elindeki silahların toplanması ve güvenliğin tesisine katkı sağlaması için Kuzey Darfur'a 10 bin kişilik askeri birlik gönderdiği bildirildi.

Kuzey Darfur Valisi Abdulvahid Yusuf İbrahim, yaptığı yazılı açıklamada, halkın elindeki silahların toplanmasında birinci aşamanın tamamlandığını ve bu ay ortasında başlanacak ikinci aşama kapsamında "zorla toplama" operasyonlarına katkı sağlamaları ve bölgenin güvenlik ile istikrarını tesis etmeleri için "Yeni Fecr" adı verilen bir birliğin El-Faşir kentine ulaştığını belirtti.

İbrahim, "Yeni Fecr" isimli birliğin 10 bin asker ile 400 askeri araçtan oluştuğunu aktardı.

Sudan'da ruhsatsız silahların öncelikle gönüllü olarak teslim edilmesi, bir sonraki adımda ise zorla toplanması için harekete geçilmişti.

Resmi makamlar, 6 Ağustos'ta halka "ellerindeki silah ve cephaneleri en yakın karakol ya da askeri karargaha teslim etme" çağırısında bulunmuş, Savunma Bakanı General Ivad Muhammed bin Avf da "Ordu, güç kullanarak da olsa vatandaşların elindeki silahları toplayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Sudan ordusunun Darfur ile Kordofan eyaletlerinde iki ay içerisinde halkın elindeki 15 binden fazla silahı teslim aldığı, 500'den fazla arazi aracına el koyduğu bildirilmişti.

Kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmamakla birlikte bunun ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.
Kaynak: AA