Kahvaltı Sofralarının Tatlı Lezzeti Pekmez

Trakya Bölgesi'nde hasadın başlamasının ardından özenle toplanan üzümler, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden pekmez haline getirilmek için kaynatılmaya başlandı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Gülcü: 'Pekmez, özellikle kansızlık konusunda, enerji ihtiyacı için ve kış döneminde tüketimi artan bir gıda maddesi. Pekmezi tükettiğimizde 1 saat içerisinde bize enerji olarak dönüş sağlıyor'

MESUT KARADUMAN - Trakya Bölgesi'nde hasadın başlamasıyla birlikte özenle toplanan üzümler, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinlerinden pekmez haline dönüştürülmek için kadınlar tarafından kazanlarda kaynatılmaya başlandı.

Tekirdağ'da köy ve mahallelerde pek çok kadın, kışlık üzüm pekmezi yapımı için imece usulüyle yoğun şekilde çalışıyor. Kadınlar önce toplanan üzümleri sıkma makinesinden geçiriyor.

Posası ve çekirdekleri alındıktan sonra elde edilen üzüm suyuna pekmez kıvamını yakalaması için temiz killi toprak ekleniyor. Killi toprak eklenen üzüm suyu, odun ateşi üzerine konulan kazanlarda uzun süre kaynatılıyor. Kadınlar, kaynama sırasında kazanın üzerinde oluşan tortuyu da tahta kaşık yardımıyla temizliyor.

Saatlerce kaynatıldıktan sonra koyulaşan ve kıvamlı hale gelen pekmez, cam kavanozlara doldurularak hava almayacak şekilde kapatılıyor.

- "Kahvaltılarda sıkça tüketiliyor"

Pekmez yapan kadınlardan Neriman Gönül, Trakya Bölgesi'nde pekmezin kahvaltılarda sıkça tüketildiğini söyledi.

Hasadın başlamasının ardından kadınların kış hazırlığı için pekmez yapma telaşına düştüğünü belirten Gönül, "Üzüm hasadının sonuna doğru pekmez hazırlıkları başlıyor. Bağlarda pekmez yapımı için bırakılan üzümler kesilip daha sonra sıkma işleminde geçiriliyor. Üzümler sıkıldıktan sonra çıkan su bir gün bekletildikten sonra kaynatılmaya başlıyor." dedi.

Gönül, pekmezin kıvamını yakalaması için akşama kadar karıştırıldığını dile getirerek, "Hem ateşin sıcağı hem de havanın sıcağına rağmen pekmezi hazırlamak için çalışıyoruz. Yorulana kadar pekmezi karıştırıyoruz. Yorulan arkadaşımız bırakınca diğer arkadaşımız karıştırmaya devam ediyor. Akşama kadar işlem tamamlanınca pekmez kıvamını yakalıyor. Daha sonra kavanozlara doldurup tüketmek için hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Geleneksel yöntemlerle yapılıyor"

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Mehmet Gülcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak pekmez üretimini yıllardır süre gelen geleneksel yöntemlerle yaptıklarını söyledi.

Trakya yöresinin, gerek bağ alanlarının genişliği, gerekse üzüm üretimi ve işlenmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Gülcü, "Enstitümüzde üzümler olgunlaştı. Burada olgunlaşan üzümleri üzüm suyu veya pekmez olarak işliyoruz. Geleneksel yöntemle odun ateşinde kadınlar pekmez yapıyorlar." dedi.

Gülcü, üzümün pekmeze dönüşüm serüvenin oldukça meşakkatli olduğunu vurgulayarak, pekmezin faydalarını şöyle anlattı:

"Pekmez özellikle kansızlık konusunda, enerji ihtiyacı için ve kış döneminde tüketimi artan bir gıda maddesi. Pekmezde yoğun olarak bulunan gıda bileşeni şekerdir. Pekmezdeki şeker gerçekten meyveden yapılıyorsa ve üzümden yapılıyorsa doğal şekerdir. Bu şekerin doğrudan kana karışma özelliği var. Pekmezi tükettiğimizde 1 saat içerisinde bize enerji olarak dönüş sağlıyor."

Gülcü, pekmezin meyvelerden gelen mineral maddelerinin konsantresi olan bir ürün olduğunu belirterek, demir içeriği ve kan yapıcı özelliğinde ön plana çıktığını kaydetti.
Kaynak: AA