'Işığın Şehri' Fotoğraf Karelerinde

Evliya Çelebi'nin 'dünyanın göz bebeği' olarak nitelendirdiği Gaziantep, Anadolu Ajansı iş birliğiyle dört mevsim fotoğraflandı Gastronomi turizminden günlük yaşama, kültürel değerlerden yöresel mesleklere kadar hayatın her alanından fotoğraflar, 'Işığın Şehri' adlı kitapta toplandı.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde "dünyanın göz bebeği" anlamına gelen "Şehr-i Ayıntab-ı Cihan" diye nitelendirdiği Gaziantep, Anadolu Ajansı iş birliğiyle, günlük yaşamından yemek kültürüne kadar her alanda fotoğraflandı.

Tarihi İpek Yolu'nda yer alan, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Gaziantep'in turizmdeki rolünü artırmak için çalışmalar sürdürülüyor.

Bu kapsamda Gaziantep Valiliği, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Anadolu Ajansı iş birliğinde foto muhabiri Ali İhsan Öztürk'ün yaklaşık 1 yıllık çalışması sonucu kent dört mevsim fotoğraflandı.

Çalışmada, tarihi ve turistik güzelliklerin yanında yemek kültürü, kurutmalık ve bulgur üretimi, üzüm bağları ve bakırcılık gibi kenti anlatan fotoğraflara yer verildi.

Gastronomi turizminden günlük yaşama, kültürel değerlerden yöresel mesleklere kadar hayatın her alanından 90 fotoğraf, İngilizce ve Türkçe hazırlanan "Işığın Şehri" adlı kitapta toplandı.

- "Eşsiz bir medeniyet havzası"

Vali Ali Yerlikaya, kitabın ön sözünde, kentin Akdeniz ve Mezopotamya arasında uzanan eşsiz bir medeniyet havzası olduğunu belirtti.

Gaziantep'in binlerce yıllık tarihinde Yunan, Roma, Asur, Hitit, Bizans, Sasani, Emevi-Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'nın ortak insanlık mirasına ev sahipliği yaptığını vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Günümüzde Türkiye'nin en önemli şehirlerinden olan Gaziantep, girişimciliği, üretkenliği, yüksek ticari kapasitesi ve şehrine aşkla bağlı insanlarının ellerinde yükselmeye devam etmektedir. Bereketli topraklarımız, tarihi ve doğal zenginliklerimiz, geniş soframız, kardeşlik ikliminin eseriyle dolu. Bunun için sofralarımız gönlümüz gibi hudutsuz, ev sahibi yaptığımız medeniyetler kadar zengin, onlar kadar görkemli. Bütün insanlığı Gazianteplilerin kurduğu barış ve kardeşlik sofrasına, ışığın şehri Gaziantep'e bekliyorum."
Kaynak: AA