Gülen Sorusunu Geçiştirdi

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, ülkesinde bulunan terörist başı Gülen’in iadesiyle ilgili, "İade süreci bir yargı sürecidir, dolayısıyla yöneltilen suçlamalar hakkında biz konuşmuyoruz, ABD hükümeti bu konuda konuşmaz" dedi.

Gülen Sorusunu Geçiştirdi
ABD Büyükelçisi Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerini residansta kabul etti. Bass, FETÖ ele başı Fettullah Gülen’in iadesine ilişkin bir soruya,"Bu, bir yargı sürecidir. Türk hükümetinin iade talebi var, bu talebi diğerlerinden ayrı tutmuyoruz. Bizim yargı kültürümüzü takdir etmeyenler bulunuyor Türkiye’de. Fakat ABD sisteminde masumiyet karinesi temeldir. ABD yargısında ihsas-ı rey olmaz. Dolayısıyla ABD hükümeti, kamuoyu önünde yöneltilen suçlamalar hakkında yorum yapmakta çok hassastır. Dolayısıyla biz ayrıntıları kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Fethullah Gülen ABD’de, ABD hükümetinin iradesine/görüşüne aykırı olarak kalıyor. 2007’de ABD hükümeti, Fethullah Gülen’e green card verilmesi konusunda olumsuz görüş bildirmişti. Bunu hatırlatmak istiyorum. İade süreci bir yargı sürecidir, dolayısıyla yöneltilen suçlamalar hakkında biz konuşmuyoruz, ABD hükümeti bu konuda konuşmaz. Bu bir yargı süreci" ifadelerini kullandı.

Topuz’un iadesini neden istediklerine ilişkin soruya ise Bass, "Bu durum farklı, bize topuz hakkında hiçbir suçlama bildirilmedi. Bu konuda iki hükümet arasında hiçbir iletişim olmadı, bize hiçbir bilgi verilmedi" cevabını verdi.

Türkiye ile ABD’nin teröre bakışının farklı olmasına ilişkin olarak Bass, "Evet, bu konuda farklı düşünüyoruz. Örneğin dün mahkum edilen Wall Street Journal muhabirinin sadece gazetecilik yaptığını düşünüyoruz. Bu konuda görüşümüzü açıklama konusunda utangaç değiliz. Vize konusunda iki hükümet iletişimini sürdürüyor" değerlendirmesini yaptı.

(Ahmet Umur Öztürk/İHA)
Kaynak: İHA