'Fındıkta Fiyatın Düşüklüğünden Ziyade Fiyatlardaki İstikrarsızlık Konuşulmalı'

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: 'Fındık fiyatları şu an düşük biraz. Ama Türkiye'de fındık meselesi maalesef hep fiyat üzerinden konuşuluyor. Aslında burada konuşulacak olan ilk mesele, fındık fiyatının düşüklüğünden ziyade fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktır' 'Fındık ihracatı bu yıl 2 milyar doları geçebilir'

ABDULSELAM DURDAK - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık fiyatlarının şu anda biraz düşük olduğunu belirterek, "Ama Türkiye'de fındık meselesi maalesef hep fiyat üzerinden konuşuluyor. Aslında burada konuşulacak olan ilk mesele, fındık fiyatının düşüklüğünden ziyade fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktır." dedi.

Bayraktar, Köln’deki Anuga 2017 Gıda ve İçecek Fuarı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK'in, bazı sıkıntıları yeni çözdüğünü, Türkiye’de ziraat anlamında yeni organizasyon yapısına büründüğünü ifade ederek, son 3 yıldan bu yana mamul ürünlerle yurt dışına açılmaya çalıştıklarını söyledi.

Anuga Fuarı'na yurt dışına fındık satmak için katılmadıklarını, şu andaki durumun da buna müsait olmadığını belirten Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in bir marka değeri olduğunu ve son 3 yılda yüzde 100 büyüme kaydettiğini bildirdi.

Türkiye’nin, fındık üretiminde yüzde 70 payla dünyada ilk sırada yer aldığını ancak fındık piyasasını iyi yönetemediğini iddia eden Bayraktar, bunun arkasında birçok sebep bulunduğunu ifade etti.

Bayraktar, "Son birkaç yıldır bu konuda çalışmalar var. Devlet tarımla ilgili bir sürü teşvik veriyor. Aslında fındıkla ilgili teşviklerini mamul maddeye yapması lazım. Kısmi olarak bunu yapıyor ama biraz daha yoğunlaşması lazım. Özellikle üretim gücümüzü sahaya yansıtmıyoruz." diye konuştu.

- "Doğrudan destek adı altında epey para harcadık ama bir arpa boyu yol alamadık"

Lütfi Bayraktar, hükumetin 2009’dan bu yana fındık sektöründe uyguladığı doğrudan destek teşvikinin doğru bir sistem olmadığını savundu.

Fındık alımının yapılması ve stok kontrolünün sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Hükumet bu yıla kadar 'bu sistem doğru' diyordu ama bu yıl fındık yeterli olmayınca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık almaya başladı. Bu ne demektir? 2009’dan bu yana doğrudan destek adı altında fındıkla ilgili epey para harcadık ama bir arpa boyu yol alamadık." dedi.

Bayraktar, 2009’daki sisteme geri dönüldüğünü hatırlatarak, "Biz doğrudan destekle ilgili uygulamaların doğru olmadığını, Türkiye’nin mutlaka dünyadaki piyasaları yönetmesi gerektiğini, yönetmesi için de mutlaka bir miktar stok taşıması gerektiğini söylüyoruz, söyledik." ifadesini kullandı.

- "Fındık fiyatları şu an biraz düşük”

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, fındık fiyatlarının şu anda biraz düşük olduğunu belirterek, "Ama Türkiye'de fındık meselesi maalesef hep fiyat üzerinden konuşuluyor. Aslında burada konuşulacak olan ilk mesele, fındık fiyatının düşüklüğünden ziyade fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktır." dedi.

Fiyatlardaki istikrarsızlığın üreticiyi mağdur ettiğini savunan Bayraktar, "Diyelim, bu yıl fındık 20 lira... Üretici seneye en kötü ihtimalle 15 olur diye hesap ediyor. Diyelim fiyat düştü, hesabını kitabını yapamıyor üretici... Beklentiler içine giriyor ve mağdur oluyor." diye konuştu.

Bayraktar, dünyadaki tekel bir firmanın fındık stoklayıp istediği zaman fiyatı bir anda yükseltmesinin de kabul edilebilir olmadığını, fındığın ana üreticisi olan Türkiye’nin, fiyat kontrolünü sağlaması gerektiğini söyledi.

Hükumetin fındık sorununun çözümü için çok ciddi paralar harcadığını, bu harcamaların sonunda bir sonuç elde edilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye’nin fındık piyasası yönetiminde ağırlığını daha fazla hissettirmesinin önemini vurguladı.

Bayraktar, fındık ihracatının iyi gittiğini, Türkiye’nin eylül ve ekim aylarında yaklaşık 30 bin ton iç fındık ihraç ettiğini belirterek, 2015'te 2,5 milyar dolar, geçen yıl 2 milyar dolar civarında ihracat geliri elde edildiğini, bu yıl da fındık ihracatının 2 milyar doları geçebileceğini bildirdi.
Kaynak: AA