Erdoğan'dan Novi Pazarlılar'a birlik çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Novi Pazar’da birlik çağrısında bulunarak, “Novi Pazar bir olsun kardeş olsun hep birlikte Novi Pazar olsun” dedi.

Erdoğan'dan Novi Pazarlılar'a birlik çağrısı
Erdoğan'dan Novi Pazarlılar'a birlik çağrısı
Resmi temaslarda bulunmak üzere Sırbistan'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Boşnak Ulusal Azınlık Konseyi'nde konuştu.

Konuşmasına Sancak bölgesinde bulunan Novi Pazar'daki vatandaşların Türkiye'de ayrıcalıklı yere sahip olduğunu belirterek başlayan Erdoğan, “Sulejman Ugljanin kardeşim benim yıllar önce tanıdığım bildiğim bir kardeşim. Birbirimize hamdolsun yabancı değiliz. Biz Sancak sakinlerini ve Sırbistan'daki Boşnak azınlığı sadece yakın akrabalarımız olarak görmüyoruz. Boşnak azınlığın haklarını, Avrupa ülkeleri arasında en gelişmiş mevzuatlardan birine sahip olan Sırbistan'ın yasaları ve anayasaları çerçevesinde arayabileceğini düşünüyorum. Sayın Sulejman Ugljanin bu yöndeki çabalarını takdir ediyoruz. Bu hakların aranması sırasında yapıcı birleştirici dil kullanmak hepimizin yararınadır. Aksi takdirde bu çevrelerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz” dedi.

“Sancak'ta Türk yatırımlarının arttırılması için çalışıyoruz”

“Bulunduğunuz ülkelerde toplumsal hayata katılım sağlamanız siyasi ve ekonomik bakımdan da güçlü olmanız en büyük temennimizdir” DİYEN Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle bölgenizdeki istihdam sorununa değinmek isterim. Sırbistan'da resmi olarak açıklanan işsizlik oranı yüzde 17 civarında. Ancak Sancak'ta işsizliğin bunun neredeyse 2 katı düzeyinde olmasının ve bu oranın yarısından fazlasının da genç nüfusun oluşturmasının buradaki sorunların ana nedenlerinden biri olduğuna inanıyorum. Sırbistan'da özellikle de Sancak'ta Türk yatırımlarının arttırılması için çalışıyoruz bunu da ayrıca teşvik ediyoruz” dedi.

Erdoğan'dan Novi Pazarlılar'a birlik çağrısı

Dün Belgrad'da iş forumuna katıldığını belirten Erdoğan, “Türk işadamlarının Sırbistan'a daha çok yatırım yapma iradesini büyük bir memnuniyetle gözlemledim. Sağlık, eğitim, altyapı pek çok alanda birlikte çalışmamız lazım. TİKA'nın ve Yurtdışı Türkler Başkanlığımızın Sırbistan genelinde sağlık, tarihi eserlerin restorasyonu, eğitimde kapasite artırımı ve alt yapı gibi alanlarda hayata geçirdiği projelerin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Dün özellikle Sırbistan'dan et ithalatında 5 bin ton et ithalatına yönelik adım attık. Bunun tabi belli bir kısmının da özellikle Yeni Pazar'a tahsisini de bizzat sayın başkana da ayrıca ifade ettim” diye konuştu.

Balgrad Saraybosna otoban konusunu görüştüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yolun adeta bir çatal gibi, bir hattının Sancak'a bir diğer hattının ize Tuzla üzerinden Sarayova'ya ulaşmasının bu bölgeye ayrı bir gelişme ayrı bir hareketlendirme getireceğini de değerlendirdik” dedi.

Erdoğan, otoban çalışmasının Tuzla ve Sancak'ta farklı müteahhitler tarafından aynı anda yapılması gerektiğini belirtti.

Erdoğan Sırbistan ziyaretleri kapsamında işbirliği projelerine dair protokoller imzalandığını ifade ederek, “Tüm bu kalkınma ve kültürel projelerin güzel Sancak'a Novi Pazar'a hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum. Benim tek isteğim var. O da şu; Novi Pazar bir olsun kardeş olsun hep birlikte Novi Pazar olsun. Ayrılıkta zafiyet var birlikte kuvvet var” diye konuştu.

Kaynak: İHA