'Dünü Bugünü Yarınıyla Arakan Yardım Bekliyor' Paneli

Bursa İHH İnsani Yardım Derneğince "Dünü Bugünü Yarınıyla Arakan Yardım Bekliyor" konulu panel düzenledi.

İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ebubekir Armağan'ın moderatörlüğündeki panele, Sakarya İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Sebahattin Aydın ve Yetim Vakfı Sosyal Medya Sorumlusu Safa Kutlu konuşmacı olarak katıldı.

Panel öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hüseyin Kaptan, mazlum bir coğrafyanın sıkıntılarını paylaşma adına bir araya geldiklerini söyledi.

Özellikle de bölgeye gidenlerin izlenimlerini paylaşacaklarını ifade eden Kaptan, "Bursa'da ve kamuoyu gündeminde farkındalık oluşturmak ve oradaki zulmün bitmesi için de gayret göstermek, vicdanları harekete geçirme adına bir program düzenledik. İnşallah İHH olarak orada kalıcı projeler başlatacağız. Bursa'ya yakışır bir projeyi inşallah Arakan'da kaplarda gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Sakarya İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Sebahattin Aydın ise yaptığı konuşmada, Arakan'da 24 Ağustos'ta olaylar başladıktan sonra ciddi manada bir insanlık dramı yaşandığını belirtti.

Bir aylık süre içerisinde Arakan'da kalan müslüman Rohingyaların yaklaşık yüzde 50'sinin, 500 bin insanın Arakan'ı terk ederek Bangladeş bölgesine geçtiğini anlatan Aydın, şunları söyledi:

"Gittikleri bölgelerde en temel insani yaşam malzemelerine ihtiyaç duyuyorlar. Bu insanlar adeta ağaç dallarının arasına çadır bezlerini gererek yaşamaya çalışıyorlar. Daha önceki yıllarda da 2012'de, sonra 2016'da ve geçmişe gittiğimiz 1942'den itibaren sürekli olarak bölgeden müslümen Rohingyaların temizlenmesine yönelik budist çetelerin öncülüğünde Myanmar devletinin uygulamış olduğu etnik temizlik politikası var. Bugün bunun son dalgasını yaşıyoruz. Bu meseleyi Bursa'da da bir kez daha gündeme getirip orada neler yaşanıyor, tarihi arka planı nedir? Arakan'ın kuruluşundan bu güne kadar süreci inceleme, anlatma konuşma şansı bulacağız."

Yetim Vakfı Sosyal Medya Sorumlusu Safa Kutlu da "Arakan Acil Yardım Bekliyor' kampanyası kapsamında Bursa'ya geldiklerini kaydederek, "Programda bahsedeceğimiz konular daha çok Arakan'a yardım ulaştırmaktan ziyade Arakan sorununu anlatmak, sebeplerini araştırmak, 'Arakan'da neden zulüm oluyor' sorusunun cevabını aramak ve kafalardaki soru işaretini ortaran kaldırmak. Arakan'a yardımlar insanları bir nebze rahatlatıyor olsa da uzun vadeli yardımlar için çalışıyoruz. Uzun süreli projeler için çalışmaya gayret gösteriyoruz ve insanları buna teşvik ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA