DEAŞ'ın Havice'de İnfaz Ettiği Askerler

Terör örgütü DEAŞ'ın 2015'te Havice'de infaz ettiği Irak askerlerinin yakınları, toplu mezarlarda kayıplarını arıyor.

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Havice ilçe merkezinin terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasının ardından, 2015 yılında örgüt tarafından infaz edilen Irak askerlerinin yakınları toplu mezarlarda kayıplarını arıyor.

AA muhabirine konuşan Iraklılar, DEAŞ tarafından öldürülen yakınlarına ait cenazelerin bulunması ve kimlik tespiti yapılması konusunda hükümetten yardım istediklerini söyledi.

Haydar Cemal isimli bir Iraklı, ''Irak ordusunda görevli iki kardeşim yaklaşık 2 yıl önce bir operasyon sırasında DEAŞ militanları tarafından tutsak alındı ve burada infaz edildi.'' dedi.

Kardeşlerinin hiç olmazsa cesetlerine ait bir iz aradıkları sırada Havice'nin batı girişinde bir toplu mezar bulduklarını belirten Cemal, ''Kardeşlerimle aynı kaderi paylaşan onlarca belki de yüzlerce kişinin defnedildiği bir toplu mezar bulduk. Bazı görgü tanıkları bize DEAŞ'ın çatışmalar sırasında tutsak aldığı yüzlerce askeri, infaz ettikten sonra burada kepçelerle açtıkları çukurlara gömdüğünü söyledi.'' diye konuştu.

DEAŞ'ın söz konusu mezarlara mayın düşemiş olmasından şüphelendikleri için kazı yapamadıklarını dile getiren Cemal, "Yakınlarımızın cesetlerini bu toplu mezardan çıkarılması için hükümetin desteğine ihtiyacımız var. Ayrıca DNA testi konusunda da devletin bize yardım eli uzatmasını istiyoruz.'' şeklinde konuştu.

Cemal ayrıca son üç yıldır çatışma ve operasyonlara sahne olan bu bölgedeki kayıpların tahminlerin çok daha ötesinde olduğuna işaret ederek, ''Bölgede daha fazla toplu mezarlar olduğunu tahmin ediyoruz.'' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA