CHP Hatay Milletvekili Dudu Açıklaması

'Hükümete sesleniyoruz; çok uluslu şirketleri desteklemek yerine kendi üreticinizi destekleyin. Tütünü milli tarım projesine alın, üreticiye her türlü teşviği verin, ihracatın önünü açın'

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, hükümetin çok uluslu şirketler yerine Türkiye'deki tütün üreticisini desteklemesini isteyerek, "Tütünü milli tarım projesine alın, üreticiye her türlü teşviği verin, ihracatın önünü açın." dedi.

Dudu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, tütün üreticilerinin sorunlarına değindi.

Türk tütününün kalitesinin yüksekliğine işaret eden Dudu, AK Parti iktidarlarının tütün üretimine yönelik yanlış politiklar yürüttüğünü, bu alanda çitfçiyi desteksiz bıraktığını savundu.

Dudu, Türkiye'de tütün üretiminin giderek düştüğüne dikkati çekerek, "Hükümet tütünü tarıma dayalı ürün kapsamına almamak için inat etmekte, tütün üreticisini düşman bellemektedir. Daha önce ürettiği tütünün yüzde 90'ını ihraç eden Türkiye, cumhuriyet tarihinde ilk kez AKP ile net ithalatçı olmuştur." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasayla şimdi de üreticiye sarmalık kıyılmış tütün yasağı getirildiğini anlatan Dudu, şunları kaydetti:

"Hükümete sesleniyoruz; elinizi üreticinin emeğinden, ekmeğinden çekiniz. Yabancı şirketleri, çok uluslu şirketleri desteklemek yerine kendi üreticinizi destekleyin. Tütünü milli tarım projesine alın, üreticiye her türlü teşviği verin, ihracatın önünü açın. Piyasada yeniden Bafra'ların, Samsun'ların yerini almasını sağlayarak sigara tüketimini düşürün. Çünkü yabancı şirketler piyasada olduğu sürece sigara bağımlılığı da tüketimi de düşmeyecek. Ne olur azıcık da kendi halkınızı düşünün."

Kaynak: AA