CBÜ Akademik Yılı Açılış Töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Üniversitelerimiz, akademik rehavete kapılmadan hayatın, toplumun, bilimin ve üretimin içinde olmalıdır' 'İsimleri farklı olabilir ama ArGe ve inovasyon bu topraklarda yüz yıllar önce karşılığını bulmuştur. Mesela ArGe dediğimiz şey, Fatih'in bizzat geliştirdiği ve İstanbul'un fethinde kullandığı toplardaki yağlı soğutma mekaniğidir. Fatih Sultan Mehmet, araştırmış, çalışmış, diğer topların örneklerini incelemiş ve bu mekaniği geliştirmiştir'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başkanı Faruk Özlü, "Üniversitelerimiz, akademik rehavete kapılmadan hayatın, toplumun, bilimin ve üretimin içinde olmalıdır." dedi.

Özlü, Celal Bayar Üniversitesinin (CBÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen 2017-2018 yılı akademik yılı açılış töreninde, Manisa'nın, kurtuluş mücadelesindeki yerini hiçbir zaman unutmadıklarını ifade etti.

Dünyaya adalet götüren, 4 kıtada hüküm süren Osmanlı padişahlarının ve şehzadelerinin önemli bir kısmının Manisa'da yetiştiğini hatırlatan Özlü, "Manisa'nın şehzadesi Fatih Sultan Mehmet'in bizim ve dünya için anlamını hepimiz biliyoruz. Bu büyük insanın bilime yaptığı katkıları özellikle araştırmamız, incelememiz gerekiyor. Zamanın en büyük matematikçisi ve en büyük gökbilimcisi Ali Kuşçu, Fatih zamanında İstanbul'a özel olarak davet edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet, sadece Müslüman bilim adamlarından yararlanmamış, Batı'dan da çok sayıda bilim insanını saraya davet etmiştir." şeklinde konuştu.

Özlü, çocuklara ve gençlere Ar-Ge ile inovasyonu anlatmak istediklerini vurguladı. Bu kavramların ithal gibi algılanabileceğini dile getiren Özlü, şöyle konuştu:

"İsimleri farklı olabilir ama Ar-Ge ve inovasyon bu topraklarda yüz yıllar önce karşılığını bulmuştur. Mesela Ar-Ge dediğimiz şey, Fatih'in bizzat geliştirdiği ve İstanbul'un fethinde kullandığı toplardaki yağlı soğutma mekaniğidir.Fatih Sultan Mehmet, araştırmış, çalışmış, diğer topların örneklerini incelemiş ve bu mekaniği geliştirmiştir. Ar-Ge ve inovasyonu incelerken tarihe bakmak gerekiyor. Üniversitelerin de 'Türk bilim tarihinde Ar-Ge ve inovasyonun kökleri' konusunda çalışmalar yapması gerekiyor.

Öğrencilerimiz ve bilim adamlarımız bu alanda master, doktora yaparsa eminim çok şaşırtıcı yüzlerce örnek bulacaklardır. Başkalarına kaptırdığımız yüzlerce yeniliğin, aslında bize ait olduğunu göreceklerdir. Tarihimiz sadece savaşların tarihi değildir. Aynı zamanda bilimin de tarihidir. O tarihe hakim olursak bugün ne yapmamız gerektiğini daha iyi anlarız."

- "Güçlü Türkiye hedefine koyulan her tuğla bizim için kıymetlidir"

Özlü, CBÜ'nün bilime, teknolojiye ve sanayiye büyük katkılar yapacağına yürekten inandığını dile getirdi.

Teknokenti hizmete sokan yetkililere de teşekkür eden Bakan Özlü, "Üniversiteler, bilim ve teknoloji olmadan büyük Türkiye hedefine ulaşamayız.Güçlü Türkiye hedefine koyulan her tuğla bizim için kıymetlidir.Bilim ve teknoloji yarışında, bizi öne çıkaracak yegane kurumlar üniversitelerdir.4. sanayi devriminde bizi ileriye taşıyacak kurumlar, yine üniversitelerimiz olacaktır.Bu yüzden bizim bütün gayretimiz bilim üreten üniversite anlayışını Türkiye'ye yerleştirmektir. Üniversitelerimizin bilimde ve teknolojide faal olmasını istiyoruz.Bunun için çok sayıda, kapsamlı ve nitelikli projeyi hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Sanayi 4.0'ın gerektirdiği nitelikli iş gücünü Türk sanayisi için hazırladıklarını vurgulayan Özlü, bu projenin temelini liselerden almayı hedeflediklerini ve "301 sanayi bölgesine, 301 Teknik Kolej" hedefiyle yola çıktıklarını anlattı.

Üniversitelerin misyonunu çok önemsediğini dile getiren Özlü, "Üniversitelerimiz, akademik rehavete kapılmadan hayatın, toplumun, bilimin ve üretimin içinde olmalıdır.Bilimle hayatı, bilimle sanayiyi, bilimle üretimi buluşturan üniversiteler istiyoruz. Şehirlere kimlik kazandıran kurumların başında üniversiteler gelmektedir. Kentler ve üniversiteler birbirlerini desteklemeli, birbirlerine omuz vermelidirler." dedi.

- İlk dersi verdi

Konuşmasının ardından "bilim ve teknoloji" konulu açılış dersi veren Özlü, Türkiye'nin gerçek açığının "teknoloji" alanında olduğunu ifade etti.

Yüksek katma değerleri ürünlerin ancak yüksek teknolojiyle üretilebileceğine dikkati çeken Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:

"İhracatımızın kilogram başına değeri 1,5 dolardır. Bir cep telefonunun kilogram başına değeri ise 750 dolar civarındadır. Bizim ihracatımız da ithalata dayalı. Büyüyelim, kalkınalım istiyoruz ithalatımız da artıyor. Sattığımız her 100 doların 60 doları ithal ürünlerden oluşuyor. Türkiye 10 dolara aldığı bir ürünü işleyerek 11 dolara satıyor. Ne zaman 10 dolara aldığımız ürünün üzerine 10 dolarlık işlem gerçekleştirir, 20 dolara satarsak ne cari ne de teknoloji açığı kalmaz. Bu nedenle mega endüstri bölgeleri oluşturmak istiyoruz. Amacımız yüksek katma değerli ürün üretmek ise yüksek teknoloji üretmeliyiz. Düşük katma değerli profille yüksek katma değerli ürünler üretemeyiz."

CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi ise bilim ve insanı esas alan kaliteli eğitim ve araştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Törenin sonunda çeşitli alanlarda projeleriyle ödül alan öğretim üyeleri ve öğrencilere ödül verildi.
Kaynak: AA