BM İnsan Hakları Komiseri Hüseyin Libya'da

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile Hüseyin'in görüşmesinde yasa dışı göç sorunu ele alındı.

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin ile bir araya geldiği bildirildi.

UMH Başkanlık Konseyinin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Serrac, resmi temasları çerçevesinde beraberindeki heyetle Libya'yı ziyaret eden Hüseyin ile başkent Trablus'ta görüştü.

Yasa dışı göç sorununun ele alındığı görüşmede Serrac, "Libya'nın güney sınırında yoğunlaşan yasa dışı göçmenler arasına teröristlerin de sızdığı yönünde bilgilerin olduğunu" kaydetti.

Serrac, bu sorunun, başka sıkıntılar yaşayan Libya'ya artı bir yük getirdiğine dikkati çekti. Ülkede insan haklarının korunması ve güçlendirilmesinin hükümetin öncelikleri arasında yer aldığına değinen Serrac, güney sınırının korunması için bazı dost ülkelerle iş birliği yapılarak bir program hazırladıklarını aktardı.

BM İnsan Hakları Komiseri Hüseyin de UMH Başkanlık Konseyinin Libya'da istikrarın sağlanması için harcadığı çabaları desteklediklerini belirtti.

Libya, uzun yıllardır Avrupa ülkelerine iltica etmek isteyenlerin yasa dışı göç girişimlerine sahne oluyor. Göçmenler İtalya sahillerine, oradan da diğer Avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlıyor.

Akdeniz’in Libya ile İtalya arasında kalan bölümünde 2016 yılında 181 bin 405 sığınmacı denizden yasa dışı yollarla İtalya'ya geçti, aynı yıl Akdeniz'i geçmeye çalışan 5 bini aşkın göçmen ise "umuda yolculuk" sırasında hayatını kaybetti.

Kaynak: AA