Bitlis'te 200 Bin Ton Patates Üretildi

Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, kentte 50 bin dekarlık alanda 200 bin tonun üzerinde patates üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Patates hasadının başlamasıyla üretim yapılan tarlaları dolaşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asak, bu yıl patates veriminin beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye'deki patates üretiminin yüzde 4'ünün Bitlis'te yapıldığını ifade eden Asak, şöyle konuştu:

"Bitlis ilimizde patates hasadımız başladı. İlimizde toplam 50 bin dekar alanda 200 bin tonun üzerinde patates üretimi gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda dekar başına verim ortalaması olarak ilimiz ülke ortalamasının çok üzerinde bir verime sahip. Bunun yanında yemeklik patatesin dışında 11 ayrı sertifikalı patates topumu üreten üreticimiz ile birlikte toplam 3 bin 500 dekar alanda da 20 bin tonun üzerinde sertifikalı patates tohum üretimi gerçekleştirmekteyiz. Bu haliyle kendi tohumunu kendisi üreten ve kendine yeten bir tarımsal yapı oluşturmuş bulunmaktayız."

Kentte yemeklik patates, sertifikalı tohum üretiminin yanı sıra bu yıl sevindirici bir gelişme olarak 4 bin dekarın üzerindeki alanda cipslik patates üretimi gerçekleştirmeye başladıklarını vurgulayan Asak, bakanlık ve taşra teşkilatının özverili çalışmalarıyla önemli başarılar elde ettiklerini kaydetti.

Asak, şöyle devam etti:

"Teknik personellerimiz sürekli arazide çiftçilere destek sunuyor. Gerçekten bizi sevindiren bir diğer husus da dekara üretim miktarımızın çok fazla olması ve ilimizde hastalıktan ari bölgeler, hastalığın hiç bulaşmadığı patates üretim alanlarının olması bizi sevindiriyor. İl ve ilçe müdürlüklerimizin tüm teknik personelleri, ziraat mühendislerimiz üretim alanlarında sürekli olarak çiftçilerimizi bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştirmektedirler. Bunlar da üretim alanlarının gitgide yaygınlaşmasına, artmasına ve daha modern üretim yapılmasını sağlamaktadır. İlimizde yapılan patates üretimi neticesinde ülke ekonomisine 150 milyon liralık bir katkı sunmuş oluyoruz. Bu da çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor ve bizlerin de daha da özverili çalışmasına vesile oluyor."

Çiftçilerden Hüsamettin Sak ise, "Bu sene hasat oldukça iyi. Şu an itibariyle sözleşmeli olduğumuz firma için ektiğimiz cipslik patates hasadını yapıyoruz. Patatesin kilosunu şimdilik 70 kuruştan pazarlıyoruz. Depolayacağımız patatesleri kış aylarında daha da iyi fiyattan satmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA