Başbakan Yıldırım'dan vize açıklaması

Valiler Toplantısı'nda konuşan Başbakan Yıldırım, ABD ile vize krizinde sağduyuyu elden bırakmayacaklarını söyledi ve "Temennimiz ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir" dedi.

Başbakan Yıldırım'dan vize açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Valiler Toplantısı'nda konuştu. 

ABD ile yaşanan vize krizine bir kez daha değinen Yıldırım, 'Temennimiz iki müttefik arasındaki ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir' dedi.

Yıldırım, 'Son günlerde yaşadığımız ABD ile vize krizi gündemin sıcak konularından biri. ABD diplomatik misyonlarının güvenlik zaafiyetini öne sürerek işlemleri askıya alındığını duyurdu. Biz de ülkemize yakışanı yaptık, aynı karşılığı verdik. Temennimiz iki müttefik arasındaki ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir. Bölgesel ve küresel gerilimlerin tırmanmakta olduğu bu süreçte Türkiye olarak sağduyuyu elden bırakmayacağız' diye konuştu.

Konuşmasında terörle mücadeleye de yer veren Yıldırım, şunları söyledi:

'Artık müdaafa anlayışıyla değil taarruz anlayışıyla terörle mücadeleye devam ediyor. Bir anlamda dağda terörist kovalayıp şehirde spor salonları açıyoruz. Son bir yılda teröre karşı 42 bin 650 operasyonu başarıyla gerçekleştirdik. Bu faaliyette 298 bin polis, asker ve güvenlik korucusu aktif görev aldı. Son iki yıl içerisinde terörle mücadelede muazzam bir uyum mevcuttur. Şehirde ve kırsalda PKK bölücü terör örgütüne karşı net bir saha hakimiyeti tesis edilmiştir. Bölücü terör örgütünün mayın döşemesini engellemek amacıyla güvenli yollar projesini başlattık.'

'TERÖR DEĞİL BARIŞ KUŞAĞI'

Yıldırım, İdlib'deki çatışmasızlık operasyonuna ilişkin ise şunları söyledi:

'Suriye üzerinde oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun farkındayız. Tedbirlerimizi peşin olarak almak için sahadayız. Biz bölgede bir terör değil barış kuşağı oluşturmak için gayret gösteriyoruz. Astana'da İdlib'de tırmanan gerginliği azaltma ve çatışmaları engelleme konusunda bir karar alındı, şu an itibariyle bu kararın gereğini yerine getirmek bakımından askerlerimiz bir görev ve sorumluluk üstlenmiş durumdalar.'

'ULUSAL GÜVENLİĞİMİZE TEHDİT'

IKBY'nin bağımsızlık referandumunu da bir kez daha eleştiren Yıldırım, 'Bölgedeki diğer sıcak gelişme hukuk dışı referandumdur. IKBY'nin bir oldu bitti ile anlamsız şekilde atılan adım Irak'ın mevcut statüsünü bozmakta ulusal güvenliğimiz için tehdit oluşturmaktadır. Bu terör oluşumuyla kol kola girenler Irak'ın kazanımlarını gözardı etmektedirler' ifadelerini kullandı.