Bakan Albayrak Açıklaması 'YEKA Projemiz Gibi, Maden Konusunda Da Bir Proje Üstünde Çalışıyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projemiz gibi, maden konusunda da bir proje üstünde çalışıyoruz” dedi.

Bakan Albayrak Açıklaması 'YEKA Projemiz Gibi, Maden Konusunda Da Bir Proje Üstünde Çalışıyoruz'
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) bu yıl ikincisini düzenlediği Vizyoner’17 kapılarını açtı. Zirvede konuşan Bakan Berat Albayrak, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projemiz gibi, maden konusunda da bir proje üstünde çalışıyoruz” dedi.

“15 yıldır kapımızda bir savaş var, dünya da büyük bir küresel kriz var, çatışmalar var ve Türkiye elhamdülillah güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyoruz” diyen Albayrak, “İşte görüyorsunuz IMF dünya bankaların büyüme tekrar revize oldu. Yüzde 2 buçuklar diyorlardı. Bu sene Allah’ın izniyle en az yüzde 5 büyüyeceğiz. Aynı sene, daha bir yıl olmamış, Türkiye’de darbe olmuş. Dünyada kapımızda, Suriye’de, Irak’ta, bölgede Uzakdoğu’da yaşanan krizler ortada. Burası çok önemli. Onun için kamu ve özel sektörün bir arada 15 yılda adım adım bu noktaya taşıdığı Türk ekonomisi, artık yeni bir atılım, yeni bir stratejik sıçramanın arifesinde. Çünkü ben hep şunu söylüyorum. Türkiye olarak biz 15 sene önce alt gelir grubundan orta gelir grubuna güçlü ve sağlam adımlarla ulaştık. Şimdi ikinci fazın arifesindeyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin artık üst gelir grubuna çıkması için stratejik hamleleri bir gün dahi kaybetmeden başlatmak zorunda olduğunu vurgulayan Albayrak, “Türkiye’nin dört bir yanında başlatmış olduğumuz alt yapı yatırım hamlesi elektrik, doğalgaz sektörlerinde, madencilik ve yenilebilir eneji alanlarının tamamında son sürat devam ediyor. Yaptığımız yatırımlarla birlikte Türkiye’nin her köşesi yatırımcılar için cazibe noktası haline gelmesi için elverişli bir yatırım iklimini hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“YEKA, Türkiye’ye önemli bir katma değer sağlayan bir proje oldu”

YEKA modelinin Türkiye’ye önemli bir katma değer sağlayan bir proje olduğunu belirten Albayrak, “İhale sürecini tamamladığımız rüzgar ve güneş enerjisindeki YEKA modeli, burada tartışılacak olan bu dönüşüme dair özellikle enerji alanında önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum. Bu model hem enerji talebini karşılamada hem rekabetçi fiyatlandırma noktasında hem de teknolojinin yerlileştirilmesi noktasında Türkiye’ye önemli bir katma değer sağlayan bir proje oldu. Bu süreç içerisinde Türkiye sadece kendi sınırları içerisinde değil, aynı zamanda bölgesel taleplere de karşılık verebilecek ihracat kapasitesini artırabilecek bölgedeki en önemli ülkelerden bir tanesi olacak” şeklinde konuştu.

Albayrak, rüzgar ve güneş ihalelerinde belirlenen yerli üretim şartının 10 yıl süreyle Ar-Ge yapma zorunluluğu ve Türkiye’den yerli mühendis istihdamının enerji teknolojilerinin yerelleşmesi adına, çok büyük önem taşıdığının altını çizdi.

“Madencilik alanında da yeni bir süreç var”

Madencilik alanında da yeni bir süreç bulunduğunu açıklayan Albayrak “Yarı mamül ve nihai ürün üretecek fabrikaların kurulması şartıyla ekonomiye kazandıracak yeni bir modeli çok yakın bir süreç içerisinde başlatıyoruz. Aynı güneşte ve rüzgarda olduğu gibi” dedi.

“Nükleer Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak”

“Gelişmiş ülkelerin Ar-Ge’ye ayırdıkları payı yakalamamız lazım” diyen Albayrak, “Buraya daha da odaklanmamız lazım. Elektrik, petrol, doğalgaz, yenilenebilir ve özellikle nükleer teknolojilerinde benzer bir süreci başlatmak adına yurt dışına Eğitim için gönderdiğimiz öğrenciler, akademisyenler nitelikli ve donanımlı insan kaynağımızı karşılaması için yakında meyvelerini toplayacağımız bir adım olacak. Çünkü 2023 inşallah ilk reaktörünü devreye aldığımız. 2030’da üç santralinde devreye aldığımız enerji üretim portföyünü yüzde 10-20 gibi dengeli bir portföyü oluşturulması noktasını ülkelerin önemli bir yer edinmesi noktasının ötesinde artık ileri teknolojiler var” şeklinde konuştu.

Nükleer teknolojiye sadece enerji olarak bakılmaması gerektiğini belirten Albayrak, “Tıptan, tarıma, telekomünikasyondan çok farklı alanlara kadar nükleer Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak” dedi.

Albayrak kadınların işgücüne katılımına ilişkin de şunları kaydetti: “Yeni dünyada farklı bir ufuk farklı bir vizyon lazım, burada ne geliyor tasarım, hayal gücü, günlük ihtiyaçlara pratik çözümler üretmenin ağırlık kazandığı bir dünyaya doğru gidiyoruz. İşte burada kadınların, hanımlarımızın tasarımda disiplin ve pratikliği ile zekasına ciddi bir katma değer anlamında ihtiyacımız var. Bu alanda hanımlarımız kadınlarımız ne kadar fazla sorumluluk alırsa o denli başarılı olacaklarıdır. Ülkemizi ciddi anlamda katma değer sağlayacaklarını olan inancım tamdır.”
Kaynak: İHA